ABD: Halepçe'de işlenen suçun tekrarlanmaması için her şey yapılmalı

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Gavito, Halepçe Katliamı'nın 35'inci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen çevrimiçi panelde, "Halepçe katliamı sadece geçmişte kalmış tarihi bir olay değildir" dedi.

Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) hükümeti ABD Temsilciliği, Halepçe Katliamı'nın 35'inci yılı dolayısıyla çevrimiçi bir panel düzenledi. Panelde ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Jennifer Gavito da açıklamalarda bulundu. Rûdaw'ın aktardığına göre, 'Irak'ın kurtuluşundan 20 yıl sonra soykırım için adalet ve hesap verebilirlik' başlıklı seminerde konuşan Gavito, 'Halepçe’de işlenen vahşi suçun tekrarlanmaması için gereken her şeyin yapılması gerektiğini' söyledi.

2022 yılındaki Halepçe Katliamı anmalarında yaptığı konuşmayı hatırlatan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Gavito, “Hepimizin işimizi bırakıp, hatırlamak, düşünmek ve Halepçe sakinlerine karşı işlenen korkunç zulümlerin tekrar edilmesini önleme görevine kendimizi adamamız hayati önem taşıyor” ifadelerini kullandı.     

'HALEPÇE SADECE GEÇMİŞTE KALAN TARİHİ BİR OLAY DEĞİL'

“Halepçe katliamı sadece geçmişte kalmış tarihi bir olay değildir” diyen Gavito, "İnsanlık hâlâ Saddam Hüseyin'in vahşetinin bedelini ödüyor. Halepçe saldırılarından sağ kurtulan 10 binden fazla kişinin, bugüne kadar devam eden önemli tıbbi ihtiyaçları var. Bu nedenle Halepçe katliamının 35’inci yıl dönümünde bir kez daha özel taziyelerimi sunuyorum. ABD Hükümeti adına, kurbanların ailelerine en derin başsağlığı dileklerimi iletmek ve ABD'nin Irak Kürdistan Bölgesi ile devam eden ortaklığını yeniden teyit etmek istiyorum" dedi.

"Bugün Halepçe'nin artık sadece bir yas ve kayıplar yerinden çok daha fazlası olduğunu belirtmekte fayda var diye düşünüyorum" değerlendirmesini yapan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı, "Irak'ın değişen hikayesinde oynadığı önemli rolün bilincinde olarak Halepçe ile ilişkimizi sürdürmek niyetindeyiz" bilgisini paylaştı.  

Ne olmuştu?

Saddam Hüseyin'in 1986-1988'deki 'Enfal Harekâtı'nda, 182 bin Kürt sivil ölmüş, çok sayıda sivil de kaybedilmişti. Saddam Hüseyin yönetimi 16 Mart 1988'de de, peşmergenin savaşta İran'ın tarafında yer almasını gerekçe göstererek, Halepçe'ye kimyasal silah saldırısı düzenlemiş, kadın ve çocuklar dahil 5 bini aşkın kişi öldürülmüştü. Irak Yüksek Mahkemesi 2010 yılında verdiği bir kararda, Halepçe katliamını bir 'soykırım eylemi' olarak niteleyip, 'Kürt halkının hafızasında kalıcı bir yara açtığını' ifade etmişti. (DIŞ HABERLER)