ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa'dan ortak açıklama

Almanya, Fransa, İngiltere ve ABD liderleri, İngiltere'de eski Rus casusunun zehirlenmesiyle ilgili olarak Rusya'ya karşı ortak bir bildiri yayınladı.

Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere Başbakanı Theresa May, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ortak açıklama yayımladı. Açıklamada "Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan beri ilk kez sinir gazı kullanıldı. Bu, İngiltere'nin egemenliğine saldırıdır. Saldırıdan Rusya'nın sorumlu olması dışında mantıklı bir açıklama yok" ifadeleri yer aldı.

İngiliz istihbaratının kullandığı eski Rus casus Sergey Skripal ile kızı Yuliya'nın İngitere'nin Salisbury kentinde sinir gazıyla zehirlenmesi iddiasında Rusya'ya yönelik suçlamalar tırmandırılıyor.  Salisbury kentindeki saldırıyı kınayan dört lider, Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan beri ilk kez sinir gazı kullanıldığını belirtti. Dörtlü, bunu 'İngiltere'nin egemenliğine saldırı' diye niteledi.

Sinir gazının bri devlet tarafından kullanılmasının Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'nin net ihlali ve uluslararası hukukun çiğnenmesi anlamına geldiği belirtilen açıklamada, ''Bu hepimizin güvenliğini tehdit ediyor'' denildi.

''Saldırının sorumlusunun büyük ihtimalle Rusya olduğu konusunda İngiltere müttefiklerini ayrıntılı şekilde bilgilendirdi. Başka mantıklı alternatif açıklama olmadığına dair İngiltere'nin değerlendirmesini paylaşıyoruz'' diye devam eden açıklamada, 'İngiltere'nin meşru taleplerini Rusya'nın karşılamamasının sorumluluğunun daha da da altını çizdiği' iddia edildi.

İngiltere Savunma Bakanı: Rusya çekip gitsin ve çenesini kapasın

İngiltere Başbakanı Theresa May'in 23 Rus diplomatı sınırdışı etme kararını açıklamasının ardından bu kez Savunma Bakanı Gavin Williamson konuştu. Williamson, 23 Rus diploamatı sınırdışı etmelerine Moskova'nın nasıl bir misillemede bulunabileceğini değerlendirirken şunları söyledi:

'RUS MİSİLLEMESİNE ASKERİ KARŞILIK' SORUSU

Kasım 2017'de Savunma Bakanlığına getirilmesinden beri ilk önemli konuşmasını yapan Williamson, İngiltere'nin karşı karşıya olduğu tehditler, savunma programının modernleştirilmesi, silahlı kuvvetlere daha fazla yatırım yapılmasının yanısıra eski Rus casus Skripal'in zehirlenmesi vakasıyla ilgili atılan adımlardan da söz etti.

Gazetecilerden biri, Savunma Bakanı'na ''Rusya, Moskova'daki İngiliz diplomatları sınırdışı edeceğini söyledi. İngiltere'nin buna karşı uygulayacağı ikinci misilleme paketi var mı? Ve buna askeri karşılık da dahil olabilir mi?'' diye sordu.

Askeri geçmişi olmayan bakan Williamson şu yanıtı verdi; "Bizim yaptığımıza Rusya'nın ne tepki göstereceğine bakacağız. Rusya topraklarımızda kesinlikle menfur bir şey yapmıştır. Biz buna tepkimizi verdik. Açık konuşmak gerekirse Rusya çekip gitmeli ve çenesini kapamalı. Ama bizim eylemlerimize karşılık verirlerse dikkatle değerlendiririz ve seçeneklerimizi inceleriz. Ancak karşılığımızla ilgili peşin hükümde bulunmak yanlış olur.''  Öncesinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ''İngiliz diplomatları sınırdışı edeceğiz'' açıklamasında