ABD, İsrail'e 30 gün süre vermişti: 'Gazze'nin kuzeyine 50 yardım tırı gönderildi'

İsrail ordusuna bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Birimi, ABD'nin uyarı mektubunun basına yansıması sonrası Gazze'nin kuzeyine yardım tırları gönderildiğini duyurdu.

Abone ol

DUVAR -İsrail, ABD'nin 30 gün içinde Gazze'deki insani durumu 'iyileştirmek için harekete geçmesini' istediği mektubun basına yansımasının ardından, saldırılarını yoğunlaştırdığı Gazze Şeridi'nin kuzeyine 50 tır insani yardımın girişine izin verdiğini duyurdu.

AA'nın aktardığına göre, İsrail ordusuna bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Birimi'nden (COGAT) yapılan açıklamada, Ürdün'den gelen 50 tır insani yardımın Gazze'nin kuzeyine gönderildiği belirtildi. Gazze'nin kuzeyine geçişine izin verilen insanı yardımların içerisinde gıda, su, sağlık malzemesi ve barınma eşyalarının bulunduğu ifade edildi. Birleşmiş Milletlere (BM) göre, İsrail, 1 Ekim'den bu yana Gazze'nin kuzeyine insani yardımların geçişine izin vermiyordu.

ABD, İSRAİL'E MEKTUP YAZARAK 30 GÜN SÜRE VERMİŞTİ

Bu, İsrail'in yoğun saldırılarını sürdürdüğü ve yaklaşık 400 bin kişinin mahsur kaldığı Gazze'nin kuzeyine ekim ayında gönderilen ilk insani yardım olurken,  İsrail'in Gazze'nin kuzeyine az da olsa insani yardım girişine izin vermesi, ABD yönetiminin Tel Aviv'e yaptığı baskı sonrası gelmesi dikkat çekti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, dün yaptığı açıklamada, İsrail hükümetinden 30 gün içinde Gazze'deki insani durumu 'iyileştirmek için harekete geçmesini' istediklerini belirtmişti.

Bunun yanı sıra, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin'in İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'a ve Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'e, Gazze'ye ulaşan insani yardım seviyeleriyle ilgili endişelerini dile getiren bir mektup yazdığı ortaya çıkmıştı.

GAZZE'DEKİ HÜKÜMETTEN KUZEYDE GÜVENLİ KORİDOR TALEBİ

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi de bugün yazılı bir açıklama yaparak İsrail ordusunun yoğun saldırı ve ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki sağlık sistemini kurtarmak için acilen gerçek anlamda güvenli bir koridor açılması talebinde bulundu.

Açıklamada, "Gazze Şeridi'nin kuzey kesimi, işgalci İsrail'in saldırıları ve kuşatması nedeniyle felaket ve benzeri görülmemiş bir durumdan geçiyor. Sağlık sistemini yaşanan bu felaket durumdan kurtarmak için derhal ve gerçek anlamda güvenli bir koridor açılması talebinde bulunuyoruz" ifadelerine yer verildi. İsrail ordusunun, Gazze'nin kuzeyindeki sağlık sistemini hedef almayı sürdürdüğü, kısıtlı imkanlarla faaliyet gösteren 4 hastanenin çalışmalarını da çökertmekle tehdit ettiği kaydedildi.

İsrail'in tüm sağlık ekiplerinden Kemal Advan, El Avde, Endonezya ve Yemen es-Said hastanelerini boşaltmalarını talep ettiği, bu nedenle de uluslararası topluma ve tüm uluslararası kuruluşlara duruma müdahale etmeleri çağrısında bulunulduğu ifade edildi

GAZZE'DE CAN KAYBI, 42 BİN 400'Ü AŞTI

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da İsrail'in Gazze'ye 376 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail'in son 24 saatte Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği saldırılarda 65 kişinin öldüğü, 140 kişinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 42 bin 409’a, yaralı sayısının da 99 bin 153'e yükseldiği kaydedildi.

(ANADOLU AJANSI)