ABD Kongre üyelerinden 'Türkiye'ye F-16 satışı durdurulsun' çağrısı

F-16'ların Türkiye'ye satışının gündeme gelmesiyle birlikte ABD Temsilciler Meclisinin 41 üyesi karara karşı mektup yazdı: 'Türkiye'nin S-400 alımı nedeniyle yaptırım listesinde olduğu' hatırlatıldı.

Abone ol

DUVAR - ABD ile Türkiye arasında yapılan görüşmelerde F-16 satışı gündeme gelirken ABD Temsilciler Meclisi üyesi 41 kişi Ankara ile yapılacak olası anlaşmaya karşı çıktı. 

ABD'de Kongre'ye bağlı Temsilciler Meclisi üyesi 41 kişi ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a mektup göndererek Türkiye'ye F-16 satışının yapılmaması gerektiğini söyledi. 'Türkiye'nin köklerinin Batı'da olması amacını paylaştıklarını' söyleyen 41 kişi 'Erdoğan hükümetinin ABD yasalarını ihlal ettiği müddetçe bu hedefe ulaşılamayacağını' dile getirdi.

İKİNCİ S-400 NİYETİ 

Türkiye'nin bir NATO üyesi olarak Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri alması sonrasında F-35 programından çıkarılması her iki ülke arasında gerilime neden olmuştu. Mektupta da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Eylül ayında yaptığı açıklamada yeni S-400 alımına yeşil ışık yakması gerekçe gösterilerek Türkiye'nin yaptırım nedenleriyle ilgilenmediği söylendi. S-400 alımı nedeniyle Türkiye'ye CAATSA yaptırımları uygulanıyor.   

'F-35'LERİN S-400'LER İLE BİR ARADA BULUNMASI RİSKLİ'

Temsilciler Meclisi üyelerinin mektubunda Türkiye'nin F-35 programından çıkartılmasına gerekçe olarak S-400 ve F-35'lerin birlikte bulundurulmasının yaratacağı risklerin sunulduğu hatırlatıldı. Bununla birlikte modernizasyon kitlerinin ve geliştirilmiş F-16'ların da benzeri bir tehdit oluşturduğu aktarıldı, "Biz bu riski kabul edilebilir bulmuyoruz" ifadelerine yer verildi.

Mektupta son olarak, hali hazırda yürürlükte olan CAATSA yaptırımları nedeniyle yapılacak satışın dolaylı olarak gerçekleştirilebileceği uyarısı yapıldı: "Bu tür bir yaklaşım Kongre'nin taleplerinin etrafından geçmek olur ve olası bir satışı önlemek için ek tasarılar geçirmemiz gerekir." (DIŞ HABERLER)