ABD: Rusya üniformalı Kuzey Kore askerleri Ukrayna sınırına kaydırıldı

ABD Savunma Bakanı Austin, Güney Koreli mevkidaşı ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Kuzey Kore'ye Rusya'ya gönderdiği iddia edilen birliklerini geri çekme çağrısı yaptı.

Abone ol

DUVAR - ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Güney Kore Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, dün ABD Savunma Bakanlığı'nda (Pentagon) ortak basın toplantısı düzenledi.

AA'nın aktardığına göre, Kuzey Kore'nin Ukrayna'da savaşmak amacıyla Rusya'ya asker göndermesi konusunda 'endişelerinin giderek arttığını' belirten Bakan Austin, Kuzey Kore'ye Rusya'ya gönderdiği birlikleri geri çekme çağrısı yaptı. Austin, Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna'da çatışmayı uzatma ve genişletme potansiyeline sahip olduğunu belirterek "Onları hem Hint-Pasifik bölgesinde hem de şimdi Avrupa sahnesinde potansiyel olarak istikrarsızlaştırıcı davranışlarına son vermeye çağırıyorum" diye konuştu. 

'SAVAŞTA KULLANILIP KULLANILMAYACAKLARI HENÜZ BELLİ DEĞİL'

Kanıtların Kuzey Kore'nin Rusya'nın doğusuna eğitim için 10 bin asker gönderdiğini gösterdiğini yineleyen Austin, bu birliklerden bazılarının Rus üniforması ve ekipmanları ile Ukrayna sınırına kaydırıldığını savundu. Austin, "Kremlin'in bu Kuzey Kore askerlerini Rusya'nın Ukrayna sınırına yakın Kursk bölgesindeki savaş operasyonlarını desteklemek için kullanmayı planlamasından giderek daha fazla endişeleniyorum" diyerek bu askerlerin savaşta kullanılıp kullanılmayacağının henüz belli olmadığını kaydetti.

Gelişmeleri izleyerek bu durumu engellemek için müttefikleriyle çalışmaya devam edeceklerini belirten ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Rusya'nın Kuzey Kore'den 'daha fazla yardım' alsa bile Ukrayna'da başarılı olamayacağını ileri sürdü.

KUZEY KORE'DEN KITALARARASI BALİSTİK FÜZE DENEMESİ

Öte yandan, Güney Kore ve Japonya'dan yapılan açıklamalara göre, Kuzey Kore, kıtalararası bir balistik füze fırlattı ve söz konusu füze doğuda suya düşene kadar 86 dakika boyunca uçtu. Füzenin dik bir açıyla ateşlendiği ve 7 bin kilometre yüksekliğe ulaştığı belirtildi. Füzenin yatay ateşlenmesi durumunda daha fazla yol alabileceği kaydedildi.

BBC'nin haberine göre, Güney Kore'den dün yapılan açıklamada, Kuzey'in 5 Kasım'da yapılacak ABD Başkanlık seçimlerine yakın bir dönemde söz konusu kıtalararası balistik füzesini fırlatmaya hazırlandığı ifade edilmişti. Güney Kore Savunma Bakanlığı, söz konusu füze denemesinin 'daha ileriye ve yükseğe ateşlenebilecek' silahlar geliştirme niyeti taşıdığını iddia etmişti. Beyaz Saray Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett, Kuzey Kore'nin bugün yaptığı füze denemesi konusunda değerlendirmede bulunarak, bunun birden fazla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararını ihlal ettiğini söyledi. 

RUSYA VE KUZEY KORE 'ORTAKLIK ANLAŞMASI' İMZALAMIŞTI

Kuzey Kore askerlerinin Rusya'ya gönderildiği iddiaları tartışılmaya devam ederken, bundan aylar önce, haziran ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore'ye resmi bir ziyarette bulunmuş, taraflar arasında 'kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması' imzalanmıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 25 Ekim'deki açıklamasında, Rusya'nın Kuzey Kore askerlerini ilk muharebe bölgelerine 27-28 Ekim'de konuşlandıracağını öğrendiklerini duyurmuştu. Beyaz Saray'dan da aynı gün yapılan açıklamada Ukrayna ile savaşmak üzere Rusya'ya 3 binden fazla askerin getirildiği ve bu askerlerin bazılarının muhtemelen Kursk bölgesine yerleştirildiği açıklanmıştı.

Pentagon da yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin Rusya'ya takviye olarak yaklaşık 10 bin asker gönderdiğine inanıldığını bildirmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)