ABD: Türkiye, S-400'ler için çok şeyi feda etti

Türkiye'nin S-400 denemesi yaptığı haberleri hakkında konuşan ABD'nin NATO Büyükelçisi Hutchison, “Ankara’da bir Rus füze savunma sistemine sahip olabilmek için çok şeyi feda ettiler” ifadelerini kullandı.

Abone ol

DUVAR - ABD'nin NATO Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison, NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde düzenlediği videokonferansta, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin ilk denemelerini gerçekleştirdiği iddiasını değerlendirdi.

Deutsche Welle Türkçe'den Değer Akal'ın haberine göre, Hutchison'a "Türkiye NATO ortaklarını bu konuda bilgilendirdi mi? Bu gelişme, ABD-Türkiye ikili ilişkilerini ve NATO’yu nasıl etkiler? Öte yandan yine NATO müttefiki Yunanistan’ın da 22 yıl aradan sonra S-300’lerini deneyeceği yönünde haberler var. Bu gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?" soruları yöneltildi.

'TÜRKİYE'Yİ VAZGEÇİRMEK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK'

"Bu gelişmeler hiç iyi değil" diyen Hutchison, ABD ve hatta tüm NATO’nun, Türkiye’nin S-400’leri satın alacağını duyurduğu 2017’den itibaren bunu önlemek için "çok yoğun çaba harcadığını" söyledi.

Hutchison, "Biz, tüm NATO ittifakımızla birlikte Türkiye’yi, hasım olarak kabul ettiğimiz Rusya’dan füze savunma sistemi almaktan vazgeçirmek için elimizden gelen her şeyi yaptık. Rusya’dan füze savunma sistemi almak ve bunu NATO ittifakımızın içine sokmak… Bu bir kırmızı çizgi. Bunda şüphe yok" diye konuştu.

'İKNA EDEMEDİĞİMİZ İÇİN ÇOK MUTSUZUZ'

S-400’ler gerekçesiyle Türkiye’nin F-35 savaş uçağı programından çıkartıldığını hatırlatan Hutchison, Türkiye'nin karşı karşıya kalabileceği sonuçların bununla sınırlı kalmayabileceğine de üstü kapalı ifadelerle işaret etti.

Hutchison, "Ankara’da bir Rus füze savunma sistemine sahip olabilmek için çok şeyi feda ettiler. Biz, onları ittifakımıza bağlı kalmaları konusunda ikna edemediğimiz için çok mutsuzuz. Egemenlik meselelerini Rus füze savunma sistemine el uzatmadan çözümlemeye çalışmaya ikna edemediğimiz için çok mutsuzuz" dedi.

HABERİN TAMAMI