ABD ve Rusya'dan Suriye'de ateşkes anlaşması

ABD ve Rusya, Suriye’de bugüne kadarki en kapsamlı ateşkes anlaşmasını açıkladı: Pazartesi ülke çapında ateşkes ilan edilecek; Washington ve Moskova, IŞİD'le Nusra'ya karşı ortak hareket edecek. Suriye yönetimi bazı bölgelerde hava harekâtlarına son verecek.

Abone ol

DUVAR - Kurban Bayramı'na iki gün kala, ABD ve Rusya Suriye'de bugüne kadar varılan en kapsamlı ateşkes anlaşmasını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışileri Bakanı Sergey Lavrov'un aylar süren görüşmelerin ardından Cenevre'den duyurduğu anlaşma, ülke çapında pazartesi ateşkes ilan edilmesini ve IŞİD'le El Nusra Cephesi'ne karşı bir dizi ortak adımı içeriyor.

ANLAŞMANIN MADDELERİ

Anlaşmanın içeriği şöyle:

  • Hükümet güçleriyle 'ılımlı' muhalifler arasında ateşkes, 12 Eylül pazartesi, gün batımında başlayacak.
  • Bu süre içinde, ılımlı muhaliflerin coğrafi olarak El Nusra ve IŞİD'den ayrışması da beklenecek.
  • Ateşkes 'tutarsa', Rusya ve ABD yedi gün sonra IŞİD ve El Nusra'ya karşı ortak bir operasyon merkezi kuracak.
  • İki ülke belirli bölgelerde koordinasyon halinde hava saldırıları düzenleyecek.
  • Söz konusu bölgelerde sadece Amerikan ve Rus güçleri hava operasyonu yapacak; Suriye uçakları faaliyet göstermeyecek.
  • Suriye ordusu, muhalefetin elindeki bazı bölgelerde operasyonlara son verecek.
  • Rus-Amerikan işbirliği için seçilen yerler dışında Suriye uçakları operasyonlarına devam edecek.
  • Halep başta olmak üzere bir dizi bölgeye BM'nin desteğiyle insani yardım götürülecek. İnsani yardımların geçişi için her iki taraf da Halep'in stratejik Castello Yolu'ndan çekilecek; burada askersiz bir bölge oluşturulacak. Kentin güneyinde de, Ramouseh üzerinden insani yardımın geçişine izin verilecek.

Rakka düğümü: Türkiye-YPG müttefik mi olacak?

ABD MUHALİFLER, RUSYA ŞAM ADINA GARANTİ VERDİ

Cenevre'deki ortak basın toplantısında konuşan Kerry, planın hem Şam yönetiminin hem de ılımlı muhalefetin 'bazı yükümlülükleri yerine getirmesini gerektirdiğini' söyledi. Kerry, 'Suriye yönetiminin ciddi olduğunu göstermesi halinde muhalefetin plana uymaya hazır olduğunu' açıkladı.

Suriye yönetiminin en güçlü müttefiki olan Rusya'nın Dışişleri Bakanı Lavrov da, Şam'ın maddelere uymaya hazır olduğunu duyurdu.

'SURİYE YÖNETİMİ BAZI YERLERDE OPERASYON YAPMAYACAK'

Lavrov, iki ülkenin ortak harekât merkezinin 'teröristlerle ılımlı muhalefet arasında ayrım yapmanın önünü açacağını' söyledi. Lavrov, "Bu tür ortak hava saldırılarının nerelerde düzenleneceği üzerinde anlaştık ve bu bölgelerde, Suriye hükümetinin de kabul ettiği üzere, sadece Rus ve Amerikan hava kuvvetleri aktif olacak" dedi.

Lavrov, Suriye yönetiminin diğer bölgelerde operasyonlarını sürdüreceğini ekleyerek, "Rus-Amerikan askeri işbirliğinin dışında kalan yerlerde Suriye hava kuvvetleri operasyonlarını sürdürecek" diye konuştu. Söz konusu bölgelerin tam olarak nereler olduğu açıklanmadı.

KERRY: ŞAM'IN TAAHHÜDÜ İHTİLAFIN DOĞASINI DEĞİŞTİREBİLİR

Kerry ise yeni planın özünün Suriye yönetiminin bazı bölgelerde operasyon yapmamayı kabul etmesi olduğunu savunarak, "Bu durum varil bombalarına ve ayrımsız bombardımana son vermeli; aynı zamanda ihtilafın doğasını değiştirme potansiyelini de içeriyor" dedi.

'SİYASİ GEÇİŞE ZEMİN HAZIRLAYABİLİR'

İki bakan, anlaşmanın siyasi bir geçişin önünü açması umudundan da söz etti. Kerry, "Plan bugüne dek varılanlardan daha ayrıntılı ve kapsamlı. Eğer bütün taraflar tarafından uygulanabilirse, Suriye'nin geleceği üzerine siyasi müzakerlere zemin hazırlayabilir" ifadesini kullandı.

Lavrov da, "Tüm bunlar, uzun süredir durmuş haldeki siyasi sürecin yeniden başlaması için gerekli şartları hazırlıyor" ifadesini kullandı.

KERRY'DEN 'TÜM İLGİLİ TARAFLARA' ÇAĞRI

Kerry, "Bugün Sergey Lavrov ve ben, ülkelerimiz adına, Suriye'de menfaat sahibi olan bütün taraflara ABD'yle Rusya'nın anlaştığı bu planı destekleme ve bu felaket getiren ihtilafa mümkün olan en hızlı çözümü siyasi süreçle getirme çağrısı yapıyoruz" dedi.