ABD ve Türkiye arasındaki pek bilinmeyen kriz!

Ahmet Ertegün, ABD Büyükelçiliği'nde siyahi sanatçıları davet etti. Davet krize dönüştü.

Abone ol

DUVAR - Gülse Birsel, prodüktör Ahmet Ertegün'ün Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşadığı bir olayı kaleme aldı. Ertegün, 30'lu yıllarda Türk Büykelçiliği'nde sahne alan siyahi müzisyenlerden dolayı uyarılıyor.

Birsel, Ahmet Ertegün'ün yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

"Washington’da yaşayan bir Türk gazeteci tweet atmış. Tarih vs. gibi hatalar olsa da, ilginç bir tarihi olay anlatıyor. 1930’lu yıllarda ABD ile şimdi yaşadığımızdan çok daha farklı, ilginç, pek bilinmeyen ufak çaplı bir krizin bilgisi ortaya çıkıyor.

O yıllarda ünlü müzik yapımcısı Ahmet Ertegün’ün babası Münir Ertegün bizim ABD büyükelçimiz. 1934-1944 arası bu görevde. 30’lu yıllarda Ahmet Ertegün, kardeşi Nasuhi ile birlikte büyükelçilik rezidansında siyaseten doğrucu ifadeyle Afro-Amerikan, halk diliyle siyahi caz müzisyenleri konuk ediyorlar. Rezidansta blues ve caz çalınıyor, jam session’lar yapılıyor. Fakat bu davetlerde tabii ABD’nin o yıllardaki ırk ayrımcılığı kuralları da çiğneniyor. Zira 1950’ye kadar yürürlükteki kanuna göre, ABD’de kamusal alanda, mesela toplu taşımada, okullarda, orduda, hatta eğlence yerlerinde siyahilerin beyazlarla aynı yerde bulunması yasak! Söylenenlere göre senato bu konuda Türk büyükelçiliğine bir uyarı yapıyor ama Ertegün’ler kulak asmıyor, siyahi Amerikalıları rezidansta misafir etmeye devam ediyorlar."

Kaynak