ABD'de üretici enflasyonu beklentileri aştı

FED'in faiz artırımı kararı için önemli bir endeks olarak kabul edilen üretici enflasyonu beklentilerin üstünde kalarak yıllık bazda yüzde 8,5 çıktı.

Abone ol

DUVAR - ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), eylülde aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 8,5 arttı. ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ÜFE beklentilerin üstünde çıktı. Piyasalar aylık yüzde 0,2 artış öngörüyordu. İki aylık düşüşün ardından artış gösteren ÜFE, ağustosta yüzde 0,2'lik azalış kaydetmişti.

AA'nın aktardığı bilgilere göre, yıllık bazdaki yüzde 8,5 oranındaki artış da beklentilerin üstünde oldu. Ağustosta yüzde 8,7 olan endeksin 8,4'e gerilemesi bekleniyordu.

Değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE de eylülde aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 7,2 arttı. Eylülde piyasa beklentileriyle paralel bir seyir izleyen çekirdek ÜFE, ağustosta da aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 7,2 artmıştı.

ÜFE, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek nihai ürün fiyatlarına ve manşet enflasyona ilişkin ipuçları veriyor. ABD Merkez Bankası (Fed), ÜFE de dahil olmak üzere tüm enflasyon göstergelerini takip ediyor. ÜFE verileri, Fed'den 75 baz puanlık artış beklentisini daha da güçlendirdi. (HABER MERKEZİ)