ABD'den Afrin açıklaması: Afrin endişeyle boşaltılmış

ABD'den, Afrin kent merkezinin TSK ve ÖSO kontrolüne geçmesinin ardından açıklama geldi. ABD, "Afrin endişeyle boşaltılmış" dedi.

Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Afrin'den gelen haberlerden derin endişe duyduklarını açıkladı. Açıklamada, "Afrin Türk ordusundan endişeyle boşaltılmış. Türkiye, Rusya ve İran'a insani yardım çağrısı yapıyoruz" denildi.

BBC Türkçe'nin haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Afrin'den son 48 saattir gelen haberler nedeniyle derin endişe duyduklarını söyledi. Nauert'in yaptığı yazılı açıklamada, "Yağma haberleri de bizi kaygılandırıyor" ifadesi yer aldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri Pazar sabahı itibarıyla Afrin kent merkezinde kontrolü sağlamıştı.

Heather Nauert ise açıklamasında, "Türk ordusu ve Türkiye destekli muhaliflerin saldırı tehdidi üzerine, nüfusunun çoğu Kürt olan Afrin'in boşaltıldığı anlaşılıyor" ifadelerini kullandı ve ekledi: "Birleşmiş Milletler Afrin'i terk eden ve artık gıda ile barınma gibi temel ihtiyaçlarını gidermek için yardıma ihtiyacı olan nüfusun yüz binlerle ifade edildiğini duyurdu."

Suriye'de "faaliyet gösteren aktörler" olarak tanımladığı Türkiye, Rusya ve Suriye hükümetinin yerlerinden edilen insanlara insani yardım sunması gerektiğini belirten Nauert, bu kişilerin bir an önce evlerine dönmesinin sağlanmasını talep etti. Sözcü Nauert, Afrin'e yönelik endişelerini Türk yetkililere defalarca ilettiklerini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı: ABD makamları harekatın gerekçesini ve amacını hâlâ idrak edemedi

PENTAGON SÖZCÜSÜ: IŞİD'LE MÜCADELEYE ODAKLANILMALI

Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel'in haberine göre, Pentagon Sözcüsü Albay Robert Manning haftalık basın toplantısında, Zeytin Dalı Harekatı hakkında konuştu.

"Kuzeybatı Suriye’deki durumdan kaygılıyız" diyen Manning, "Bütün tarafları IŞİD ile mücadeleye odaklanmaya, Suriye krizini çözmeye, masum sivilleri korumaya davet ediyoruz. Oradaki çatışmaların IŞİD'le mücadele çabamızı etkilemesinden kaygılıyız" diye konuştu.

İnsani yardımlara erişimin engellediği iddiaları olduğunu söyleyen Manning, "Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarının farkındayız. Sınır bölgelerinin ötesindeki alanlardaki operasyonlar insani durumun daha da kötüleşmesine neden olacaktır. Sivillerin insani yardıma ve temiz suya ulaşımının engellendiğine ilişkin haberlerden de kaygılıyız" ifadelerini kullandı.