ABD'den 'Ayşenur Ezgi Eygi' açıklaması: İsrail'i şeffaf bir soruşturma yürütmeye çağırdık

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Patel, “İsrail'deki ortaklarımız neler olduğunu araştırıyor ve onlardan bulgularını en kısa zamanda kamuoyu ile paylaşmalarını bekliyoruz" dedi.

Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Batı Şeria’da öldürülen ABD-Türkiye çifte vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın brifinginin ilk 20 dakikasında Patel’e, Eygi’nin ölümüyle ilgili sorular yöneltildi.

VOA Türkçe'nin aktardığına göre, Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölümüyle ilgili yeni bir bilginin ellerinde olmadığını dile getiren Patel, Ayşenur’un ölümüyle ilgili İsrail’e hızlı, kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma yapması çağrısında bulunduklarını belirtti.

'NE OLDUĞUNA DAİR BİLGİ TOPLUYORUZ'

“İsrail'deki ortaklarımız neler olduğunu araştırıyor ve onlardan bulgularını en kısa zamanda kamuoyu ile paylaşmalarını bekliyoruz” diyen Patel, ABD’nin ayrı bir soruşturma yürütmediğini dile getirdi. Eygi’nin ailesine konsolosluk desteği sağladıklarını ifade eden Patel, şu ifadeleri kullandı:

“Vatandaşlarımız doğrudan hedef alındığında elbette gereken yapılacaktır. Cuma günü olanlarla ilgili, neler olduğuna dair hala bilgi topluyoruz. Sivillerin öldürülmesi tabii trajiktir. Ama ne olduğunu kesin olarak bilmiyoruz. Bu nedenle elimizden geldiğince bilgi toplamaya ve İsrail’deki ortaklarımızı hızlı ve sağlam bir şekilde bulgularını kamuoyu ile paylaşmaya teşvik ediyoruz- ki böylece ne olduğunu anlayalım. Her durum ve koşul farklı ve kendine özgü olabilir."

Ayşenur Ezgi Eygi’nin ailesi, Başkan Joe Biden dahil üst düzey Amerikalı yetkililere çağrı yaparak bağımsız bir soruşturma talep etmişti. Bu taleple ilgili ne yapacaklarının sorulması üzerine Sözcü Yardımcısı Patel, "İsrail'in soruşturma bulgularını kamuoyu ile en kısa sürede paylaşmalarını ve açıklamalarını bekliyoruz" yanıtını verdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby de pazartesi günü yaptığı açıklamada Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümü üzerine, İsrail'in "bu soruşturmada hızla ilerlediğinin" anlaşıldığını ve önümüzdeki günlerde bulgularını ve sonuçlarını sunmasının beklendiğini söyledi.

Ne olmuştu?

Filistin destekçisi Uluslararası Dayanışma Hareketi'nin (ISM) bir üyesi olduğu belirtilen Eygi, kuruluştan yapılan açıklamaya göre geçen hafta Cuma günü İsrail yerleşimlerine karşı haftalık olarak düzenlenen bir gösteri için Beyta'daydı. Son yıllarda Filistin yanlısı göstericiler, faşist İsrailli bakanlar tarafından desteklenen, Filistin topraklarında Beyta'yı gözetim altında tutan Givat Eviatar yerleşim karakoluna karşı sık sık haftalık protestolar düzenliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları ofisi ve Rafidiye Hastanesi’ne göre cuma günkü protesto sırasında Eygi başından vurularak öldürüldü.

(ALINTI)