ABD'den ChatGPT'yi geliştiren OpenAI şirketine soruşturma

ABD Federal Ticaret Komisyonu, ChatGPT yapay zeka uygulamasını geliştiren OpenAI şirketi hakkında soruşturma başlatarak şirkete 20 sayfalık bir talep yazısı gönderdi.

Abone ol

DUVAR - ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC),  üretken yapay zeka ile geliştirilen sohbet robotu ChatGPT'yi geliştiren OpenAI hakkında, kişisel itibarları ve verileri riske atarak tüketiciyi koruma yasalarını ihlal edip etmediğine ilişkin soruşturma başlattı.

The Washington Post'un haberine göre, FTC tarafından OpenAI hakkında kapsamlı soruşturma başlatıldı. OpenAI'ın kişisel itibarları ve verileri riske atarak tüketiciyi koruma yasalarıyla ters düşüp düşmediğini inceleyen FTC, San Francisco merkezli şirketten yapay zeka modelleriyle ilgili risklerin nasıl ele alındığına ilişkin kayıtları talep etti.

Komisyon, OpenAI'dan 'gerçek kişiler hakkında yanlış, yanıltıcı veya aşağılayıcı ifadeler' oluşturan ürünleriyle ilgili alınan tüm şikayetlerin ayrıntılı açıklamalarını sunmasını istedi.

ŞİRKETE 20 SAYFALIK TALEP YAZISI GÖNDERİLDİ

Amerika'nın Sesi (VOA) Türkçe'nin paylaştığı bilgilere göre, FTC bu hafta, ChatGPT'nin üreticisi OpenAI şirketine yirmi sayfalık bir talep yazısı gönderdi. OpenAI'a gönderilen söz konusu talep yazısında, şirketin yapay zeka modellerine bağlı riskleri nasıl ele aldığına ilişkin kayıtlar talep edildi. FTC'nin OpenAI şirketine gönderdiği bilgi talebindeki sorulardan biri, OpenAI ürünlerinin 'gerçek kişiler hakkında yanlış, yanıltıcı veya aşağılayıcı ifadeler üretme' ihtimalini ele almak için attığı adımlarla ilgili.

OpenAI şirketi, mart ayında da İtalya’da gizlilik hakkında yasal bir sorunla karşılaşmıştı. 2018’de Avrupa Birliği’nde (AB) yürürlüğe giren gizlilik politikalarını ihlal ettiği gerekçesiyle ChatGPT İtalya'da bir süreliğine çevrimdışı hale getirilmişti. ABD’li şirket, ChatGPT’de yaş doğrulama özelliklerini aktif hale getirmeyi kabul ettikten ve Avrupalı kullanıcıların bilgilerinin yapay zeka modelini eğitmek için kullanılmasını engellemesine izin verdikten sonra ülkede tekrar kullanıma sokulmuştu. (DIŞ HABERLER)