ABD'den Gazze'ye insani yardım için İsrail'e 30 gün süre

ABD Dışişleri ve Savunma bakanlıkları, ABD'nin İsrail'e 30 gün içinde Gazze'deki insani durumu 'iyileştirmek için harekete geçmesi' çağrısında bulunan bir mektup gönderdiği haberlerini doğruladı.

Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İsrail hükümetinden 30 gün içinde Gazze'deki insani durumu 'iyileştirmek için harekete geçmesini' istediklerini belirtti.

AA'nın aktardığına göre, dün basına yansıyan haberlerden sonra Sözcü Miller, günlük basın toplantısında, ABD'den İsrail'e Gazze'deki insani durumun düzeltilmesinin istendiğine dair mektup gönderildiğini doğruladı. Miller, "Bakan (ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken), Savunma Bakanı (Lloyd) Austin ile, pazar günü İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'a ve Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'e, Gazze'ye ulaşan insani yardım seviyeleriyle ilgili endişelerimizi açıkça belirtmek için bir mektup yazdı" diye konuştu.

'SON BİRKAÇ AYDA YARDIMLAR YÜZDE 50'DEN FAZLA DÜŞTÜ'

Normal şartlarda bu mektubu açıklamayı amaçlamadıklarını belirten Sözcü Miller, "Artık kamuoyu bildiğine göre, bunu teyit etmekten ve hakkında konuşmaktan mutluluk duyuyorum. sözleriyle, İsrail'e 'yardımların iyileştirilmesine yönelik harekete geçmesi için' 30 gün süre tanındığı bilgisini teyit etti. Miller, mektubun Filistinli sivillere ulaşan insani yardım seviyeleriyle ilgili İsrail ile devam eden uzun süreli görüşmeler ve ABD tarafının bu konudaki endişeler bağlamında ele alınması gerektiğini bildirdi.

İsrail'e bu konuda 30 gün süre verilmesinin, 3 hafta sonra yapılacak ABD seçimleri ile bağı olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Miller, bu tarz taleplerin ilk olmadığını, Gazze'ye yardım kamyonu geçişlerinin bu süreçte bazen yükseldiğini söyledi. Miller, İsrail'e yapılan mektuplu ihtarın son birkaç ayda yardımların yüzde 50'den fazla düşmesi ve eylül ayında en düşük seviyeye ulaşmasıyla bağlantılı olduğunu ifade etti.

PENTAGON: BUNUN ORTAYA ÇIKACAĞINI BİLMİYORDUK

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh'in dün düzenlediği günlük basın toplantısında da İsrail'e gönderilen mektup gündeme geldi. Singh de söz konusu mektubun gönderildiğini teyit ederek, mektubun 'antetli resmi kağıda yazılı olmasının kamu tüketimine yönelik olduğu anlamına gelmediğini' söyledi, “Birisi açıkça bu özel yazışmayı ortaya çıkarma ihtiyacı hissetmiş. Bunun ortaya çıkacağını bilmiyorduk. Bu konuda daha fazla ayrıntıya giremeyeceğim” ifadelerini kullandı.

ABD ve İsrail medyası, 15 Ekim Salı günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Savunma Bakanı Lloyd Austin’in ortak imzası ile İsrailli mevkidaşlarına Gazze'ye insani yardım girişlerine izin vererek buradaki durumun iyileştirilmesini, aksi durumda İsrail'e askeri yardımların bazılarının durdurulabileceğini belirten bir mektup gönderdiğini yazmıştı. 13 Ekim tarihli mektupta, Gazze'deki acil insanı durumun giderek kötüleştiği ve buraya yönelik insani yardımların engellenmemesi gerektiği kaydedilmişti.

ABD'li bakanlar, 30 gün içinde Gazze'ye insani yardımların girişlerinin sağlanması ve bu yolla bölgedeki insani durumun iyileştirilmesi gerektiğini, aksi durumda Başkan Joe Biden'ın şubatta açıkladığı memorandum uyarınca bu durumun ilgili ABD yasalarını ihlal ettiğinin tespit edilmesi gerektiğini vurgulamıştı. ABD Dış Yardımlar Yasası'nın 620 I bölümüne göre ABD yönetimi, insanı krizin olduğu bölgelere başta gıda ve ilaç olmak üzere insanı yardımların girişini engelleyen ülkelere karşı silah yardımlarını askıya alabiliyor.

'THAAD BATARYASI VE ASKERİ PERSONEL İSRAİL'E ULAŞTI'

Singh, basın toplantısında, İran tehdidine karşı konuşlandıracağını duyurduğu Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma (THAAD) bataryası ile askeri personelin İsrail’e ulaştığını da açıkladı. ABD’nin İsrail’e göndereceğini ilan ettiği hava savunma sistemi THAAD bataryası ve ilgili ABD askeri personelinin İsrail’e ulaştığını belirten Singh, ilerleyen günlerde de batarya bileşenlerinin ulaşacağını ve sistemin tam olarak operasyonel hale geleceğini söyledi.

Pentagon Sözcüsü Singh, İsrail’de asker konuşlandırmasının 'ABD’yi çatışmaların içine daha fazla çekip çekmediği' yönündeki soruya verdiği yanıtta, bununla İsrail'i daha iyi korunması için geçici bir hava savunma kabiliyeti sağlamanın amaçlandığını, bunun ABD’nin gerilimi azaltma niyetiyle de uyumlu olduğunu savundu.

ABD’nin İsrail’e asker konuşlandırmasının İran’ın olası bir saldırısında personelinin vurulma ihtimaline vurgu yapan gazetecilere Sabrina Singh, “Açık konuşayım, İran ile bir savaş ve daha geniş bir bölgesel çatışma görmek istemiyoruz. Ancak İran'a bağlı gruplar Irak ve Suriye’de, Kızıldeniz’de bize saldırıyor zaten. Bu (konuşlandırma), İsrail'in kendini savunmasına karşı verdiğimiz bir taahhüttür” karşılığını verdi.

Sözcü Singh, Rusya’nın hava saldırılarına karşı THAAD sisteminin niye Ukrayna’ya kurulmadığı sorusuna ise, “Bu biraz elma ile portakala benziyor. Yani farklı yetenekler, farklı savaşlar, farklı bölgeler. İki ülkeye olan taahhütler farklı. İsrail'in kendini savunması için uzun süredir devam eden bir ortaklığımız var” yanıtını verdi.

Pentagon, 13 Ekim’de yaptığı açıklamada, İran tehdidine karşı İsrail'e THAAD batarya sistemi ile bunu çalıştıracak 100 civarında askeri personelin gönderileceğini duyurmuştu.

(ANADOLU AJANSI)