ABD'den İran'a 'tarihin en ağır yaptırımları'

İran'la tarihi nükleer anlaşmadan çekilen ABD 'B Planı'nı açıkladı. ABD'nin yeni İran stratejisi, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun deyimiyle 'tarihin en ağır' yaptırımlarını ve Tahran'a yönelik 12 yeni talebi içeriyor.

Abone ol

DUVAR - ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ülkesinin nükleer anlaşmadan çekilme sonrasındaki İran stratejisini açıkladı. Pompeo, ABD'nin nükleer anlaşma sonrasında Tahran'a 'tarihin en ağır yaptırımlarını' uygulayacağını söyledi.

Washington'da konuşan Pompeo, İran'ın bu yaptırımlar sonrasında ekonomisini ayakta tutmakta zorlanacağını savundu, "İran'a bir daha Ortadoğu'da açık çek verilmeyecek" dedi.

12 YENİ TALEP

Pompeo, İran'la yeniden uzlaşma için 12 talep de sıralayıp, Tahran'ın 'bu talepler doğrultusunda rota değiştirmemesi halinde' yaptırımların yumuşatılmayacağını söyledi. ABD'nin talepleri arasında, İran'ın Suriye'den çekilmesi de bulunuyor.

Pompeo'nun açıklamalarının satırbaşları şöyle:

* İran rotasını değiştirmezse ABD'nin uyguladığı yaptırımlar büyüyecek ve bu yüzden çektiği ıstırap çok daha acı verici olacak.

* İran'a eşi benzeri görülmemiş mali baskı uygulayacağız, yeni yaptırımlar yolda.

* ABD, İran'la ilgili yaptırımlarını ilerletiyor, tamamlandıklarında bunların tarihteki en güçlü yaptırımlar olacak.

* Amerikan yaptırımları tüm güçleriyle yürürlüğe girdiğinde İran ekonomisini ayakta tutabilmek için ölüm kalım mücadelesi verecek.

* İran'ın her türlü saldırganlığını geri püskürtmek için ABD Dışişleri Bakanlığı Pentagon ve bölgesel müttefiklerle yakın işbirliği içinde çalışacak.

* Ortadoğu'ya hükmetmek için bir daha asla İran'ın eline açık çek geçmeyecek.

* İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü, Avrupa'da gizli suikast operasyonları düzenliyor.

* ABD ile müttefikleri, İran'ın operasyon elemanları ile onların Hizbullah'tan müttefiklerinin dünya çapında izini sürecek ve onları ezip çökertecek.

* 2015 tarihli nükleer anlaşmayı (KOEP) ABD yeninden müzakere etmeyecek.

* İran kendi vatandaşlarına muamelesini düzeltmeli, milli servetini yurtdışı operasyonlarına harcamamalı.