ABD’den İran’a uyarı iddiası: ‘İsrail’e saldırının ekonomi için sonuçları olur’

ABD basınına konuşan yetkililer, ABD’nin İran’a doğrudan ve aracılar üzerinden mesaj gönderdiğini ve İsrail’e yönelik 'misilleme' saldırısının ‘ciddi riskleri’ konusunda uyarıda bulunduğunu söyledi.

Abone ol

DUVAR - Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin 31 Temmuz gecesi başkent Tahran’da uğradığı suikastta ölmesi sonrası İran’ın buna yanıtının ne olacağı merak edilirken, Washington yönetiminin ‘İsrail’e büyük bir saldırıda bulunması’ durumunda ‘ciddi bir risk’ ile karşı karşıya kalacağı konusunda İran’a uyarıda bulunduğu iddia edildi.

ABD’nin The Wall Street Journal (WSJ) gazetesine konuşan ABD’li bir yetkili, ABD’nin İsrail’e büyük bir saldırıda bulunması halinde ‘yeni seçilen hükümetinin istikrarının ve ekonomisinin büyük bir darbe alacağı’ konusunda İran’ı uyardığını söyledi. Konu hakkında detaylı bilgi vermekten kaçınan yetkili, bu uyarının hem doğrudan Tahran’a iletildiğini hem de arabulucular aracılığıyla gönderildiğini belirtti. İsmi verilmeyen yetkili, “Birleşik Devletler, İsrail’e yönelik büyük bir saldırıda bulunmaları halinde önemli bir tırmanma riskinin son derece yüksek olduğu konusunda İran’a net mesajlar gönderdi” ifadelerini kullandı. 

‘YENİ SEÇİLMİŞ HÜKÜMETİN İSTİKRARI AÇISINDAN SONUÇLARI OLUR’

ABD’li yetkilinin iddiasına göre, söz konusu mesajlarda aynı zamanda ‘İran’ın böyle bir yol izlemesi halinde ekonomisi ve yeni seçilmiş hükümetinin istikrarı açısından sonuçları olacağı yönünde ciddi bir risk bulunduğuna da’ dikkat çekildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, salı günü İran’a bu bağlamda ‘doğrudan bir mesaj’ iletildiğini söylese de bahsi geçen mesajın içeriği hakkında bilgi vermemişti. Yetkililer, ABD’nin Tahran yönetimine ilettiği mesajın ABD’nin İran’daki askeri hedeflere yönelik askeri bir eylemde bulunacağı yönünde bir tehdit olmadığını, İsrail’in güçlü askeri yanıtını tetikleyecek eylemlerin riskleri konusunda uyarıda bulunma niyeti taşıdığını belirtmişti. 

‘SALDIRI HAFTASONU GERÇEKLEŞEBİLİR’

Öte yandan, WSJ’ye göre, yetkililer, son gelen istihbarata dayanarak eğer İran suikasta bir karşılık verecekse bunun haftasonu gerçekleşebileceğini düşünüyor. Gazeteye konuşan üçüncü bir ABD’li yetkili, İran’ın ‘halen planlama’ halinde olduğunu söyledi. 

Hamas ve İran, Haniye’nin ölümünden İsrail’i sorumlu tutsa da Tel Aviv saldırıyı üstlenen resmi bir açıklama yapmamıştı. Haniye’nin ölümünden birkaç saat önce Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta üst düzey Hizbullah komutanlarından Fuad Şükür’ün öldüğü hava saldırısını ise İsrail üstlenmişti. Yetkililer, İran destekli Hizbullah’ın İran’la aynı anda mı ‘misilleme’ saldırısı düzenleyeceğini yoksa ayrı bir saldırı mı yapacağını bilmediklerini anlattı. 

Ne olmuştu?

İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nde Dürzilerin çoğunlukta olduğu Mecdel Şems beldesine yönelik füze saldırısında 12 çocuk hayatını kaybetmişti. İsrail, saldırıdan Lübnan Hizbullahı'nı sorumlu tutarken, Hizbullah iddiaları reddetmişti. Bu saldırıdan üç gün sonra İsrail Lübnan'ın başkenti Beyrut'a hava saldırı düzenlemiş, saldırıda hedef alınan Hizbullah komutanı Fuad Şükür ölmüştü. Bu saldırıdan saatler sonra ise Hamas lideri Haniye, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreni için bulunduğu başkent Tahran'da, Devrim Muhafızları tarafından idare edilen ve korunan bir misafirhanede uğradığı suikast sonucu ölmüştü. Hamas ve İran, saldırıdan İsrail'i sorumlu tutsa da Tel Aviv yönetimi saldırının sorumluluğunu üstlenen resmi bir açıklama yapmadı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)