ABD'den itiraf: 'Obama Suriye'ye girecekti, İngiltere engelledi'
ABD Başkanı Obama'nın, Ağustos 2013'te Suriye'ye askeri müdahale kararı aldığı ortaya çıktı. Dışişleri Bakanı Kerry, İngiltere'deki parlamento oylamasından destek çıkmayınca Obama'nın geri adım atmak zorunda kaldığını söyledi.
DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yönetimi Donald Trump'a devretmeye hazırlanan Barack Obama'nın çok eleştirilen Suriye politikasına dair bazı 'itiraf'larda bulundu. Kerry, Obama'nın Ağustos 2013'te Suriye'ye askeri müdahale kararı aldığını ancak müttefiki İngiltere'de meselenin parlamentoda reddedilmesinden sonra bunu yapamadığını söyledi.
Obama'nın Suriye politikası bir kesim tarafından 'CIA aracılığıyla bu ülkeyi karıştırmakla' eleştirilirken, müdahale yanlıları tarafından da 'ataletsiz' bulunuyordu. Böyle düşünenler, Beşar Esad yönetiminin kimyasal silah kullanımını 'kırmızı çizgi' diye niteleyen ABD Başkanı'nın, Ağustos 2013'te Şam yönetimine atfedilen kimyasal saldırı sonrasında niçin hareket etmediğini sorguluyordu.
'CAMERON YÜZÜNDEN OLDU'
Kerry, veda amacıyla Washington'da düzenlediği basın toplantısında, 'kırmızı çizgi' açıklamasının niçin 'arkasında durmadıklarını' şu sözlerle açıkladı: "ABD Başkanı Barack Obama güç kullanmaya karar vermiş ve bu kararını açıkça da dile getirmişti. Harekete geçeceğimizi, bu açık uluslararası hukuk ihlaline yanıt vermek için gerekeni yapacağımızı, kendisinin belirlediği kırmızı çizginin aşıldığını söylemişti. Tam da bu yönde ilerlerken Başbakan David Cameron parlamentoya gitti ve bizim atacağımız adıma katılmak için güvenoyu istedi ve reddedildi. Başkan güç kullanmaya karar vermişti ama bizim için de soru bir anda 'O izni almak için Kongre'ye mi gitmem gerekiyor?' sorusuna dönüştü."
Bu dönemde, ABD'de Kongre süreci başlatılsa da Kerry ile Rus meslektaşı Sergey Lavrov Suriye'nin kimyasal silahlarının ortadan kaldırılmasıyla sonuçlanan müzakereler için masaya oturmuştu. Kerry o günleri, "Bir anda Lavrov ve ben başkanlarımız tarafından biraraya getirildik. Ve Kongre'den önce anlaştık" diye anlattı. (Dış Haberler)