ABD'den Türkiye dahil tüm ülkelere 'Suriye' çağrısı
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, nüfuz sahibi her ülkeye 'Suriye'deki gerilimi düşürme' çağrısı yaparak "Hiçbir ülkenin Suriye'deki durumdan avantaj sağlamaya çalıştığını görmek istemiyoruz" dedi.
DUVAR - Suriye'de 27 Kasım'da ordu ile Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki cihatçı gruplar arasında başlayan çatışmalar devam ediyor. Türkiye'nin desteklediği Suriye Milli Ordusu (SMO) da Suriye ordusuna karşı "Saldırıyı Püskürtme Operasyonu" başlatan HTŞ liderliğindeki gruplarla beraber hareket ediyor. Suriye'deki çatışmalar sürerken, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Suriye'deki duruma ilişkin açıklama yapıldı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, dün düzenlediği günlük basın toplantısında, Suriye'deki gelişmelere binaen politikalarında herhangi bir değişiklik olmadığını belirterek, "Görmek istediğimiz şey, gerginliğin azaltılması, sivillerin ve azınlık gruplarının korunmasıdır, ancak genel politikamız aynı. Bu iç savaşı kesin olarak herkes için sona erdirecek ciddi ve güvenilir bir siyasi süreç görmek istiyoruz" dedi.
'GÖRMEK İSTEDİĞİMİZ ŞEY İLERİYE DÖNÜK BİR SİYASİ SÜREÇ'
BM Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından 2015'te alınan ve Suriye'de iç savaşı bitirmek amacıyla siyasi süreci teşvik eden 2254 sayılı karara işaret eden Miller, Suriye rejimi üzerinde nüfuzu olan her ülkenin, Esad yönetiminin kendi halkıyla diyalog kurarak siyasi süreç başlatması ve iç savaşa devam etmesini engelleyecek BM kararlarının tam olarak uygulanması için çaba sarf etmesini umduklarını söyledi.
Miller, Esad için de "Esad, ellerinde Suriye'deki masum sivillerin, kendi halkının kanı olan acımasız bir diktatördür. Sonuç olarak, görmek istediğimiz şey ileriye dönük bir siyasi süreçtir, ancak Suriye halkının liderlerinin kim olduğunu belirleyebileceği bir süreç" dedi.
MILLER'A 'TÜRKİYE' SORUSU: İSYANCILARA MESAJ VAR MIYDI?
Bir basın mensubu, günlük basın toplantısında, Matthew Miller'a ABD'nin Suriye konusunda nasıl bir politika nüfuzu olduğu sorusunu yöneltti. Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve mevkidaşı Hakan Fidan'ın bir telefon görüşmesi yaptığını hatırlatan gazeteci, "Türkiye'nin muhtemelen bu isyancılar üzerinde diğerlerinden daha fazla nüfuzu var. Burada Türkiye'ye ya da Türkiye üzerinden isyancılara bir mesaj var mıydı" sorusunu sordu.
Miller, yanıtında şöyle dedi: "(Blinken'ın) Dışişleri Bakanı Fidan ile yaptığı özel diplomatik konuşmaya girmeyeceğim ama bölgedeki ülkelerle tüm konuşmalarımızda her ülkeyi gerilimin azalması için nüfuzunu kullanmaya çağırmaya devam ediyoruz. Hiçbir ülkenin Suriye'deki durumdan, Suriye'deki istikrarsızlıktan avantaj sağlamaya çalıştığını görmek istemiyoruz. Tüm ülkelerine gerilimin düşürülmesi, sivillerin korunması ve nihayetinde siyasi sürecin ilerlemesi için nüfuzunu kullandığını görmek istiyoruz."
'TÜRKİYE'YE SURİYE'DEN ÇEKİLME ÇAĞRISI YAPIYOR MUSUNUZ?'
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün 'Suriye rejimi üzerinde nüfuz sahibi olan ülkelerden nüfuzunu kullanmasını' istediği hatırlatılarak sorulan "Peki, temel olarak El Kaide olan El Nusra'dan doğan, gerçekten bir terör örgütü olan HTŞ üzerinde nüfuzu olan ülkeler?" sorusuna da yanıt verdi. Miller, yanıtında, "Söylediğim gibi, Suriye'deki herhangi biri üzerinde nüfuzu olan her ülkenin bu nüfuzunu durumun gerilimini düşürmek için kullanması gerektiği konusunda çok açığız" dedi. Miller, bu sözlerine yanıt olarak bir basın mensubunun sorduğu "Türkiye dahil mi?" sorusuna cevabında, "Her ülke dahil" diye konuştu.
"Bu konu hakkında Türkiye ile konuşuyor musunuz?" sorusuna yanıtında Miller, "Dışişleri Bakanı dün Türkiye Dışişleri Bakanı'yla konuştu... Özel diplomatik konuşmalara girmeden; bölgedeki ülkelerle tüm konuşmalarımızda gerilimin düşürülmesi için baskı yapmak üzere nüfuzlarını kullanmaları yönünde çağrı yapıyoruz" dedi. Bir basın mensubu, bunun üzerine Miller'a şu soruyu yöneltti: "Bölgedeki pek çok analist, Türkiye'nin temelde Halep ve İdlib'i ilhak etmek için çok fazla emeli olduğuna inanıyor. Halihazırda Suriye'nin yaklaşık yüzde 11'ini kontrol ediyorlar, işgal ediyorlar. Muhtemelen bunun yüzde 30'unu kontrol ediyorlar. Türkiye'ye Suriye'den çekilme çağrısı yapıyor musunuz?"
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, bu soruyu şöyle yanıtladı: "Özel diplomatik konuşmalara girmeyeceğim. Nihayetinde, Suriye halkının ülkelerinin geleceğine karar vereceği ileriye doğru bir yol görmek istiyoruz. Suriye dışında hiçbir ülke, dünyanın herhangi bir yerindeki hiçbir ülke değil... Bu Suriye halkının meselesi, başka hiç kimsenin değil."
İDDİA: YPG, HALEP'TEKİ İKİ MAHALLEDEN ÇEKİLDİ
Suriye'nin kuzeyindeki çatışmalar devam ederken, Halk Koruma Birlikleri'nin (YPG) Halep'teki iki Kürt mahallesi olan Şeyh Maksud ve Eşrefiye'den çekildiği ve bu mahallelerin HTŞ'nin kontrolüne geçtiği iddia edildi. Rûdaw haber sitesinin aktardığına göre, YPG Halep’te Kürtlerin yaşadığı Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinden tamamen çekildi. Haberde ayrıca halkın bu bölgelerden çıkmasına izin verilmediği de iddia edildi.
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Sözcüsü Ferhad Şami ise HTŞ ve SMO'ya bağlı grupların Halep ve çevresine düzenlediği saldırılar nedeniyle bölgeden göç eden Kürtlere ilişkin açıklama yaptı. Şami, yaptığı açıklamada, "Küçük bir grup başarılı bir şekilde Tabka kasabasına tahliye edildi. Diğer mülteciler de önümüzdeki birkaç saat içinde tahliye edilecek” dedi. Rakka'ya bağlı Tabka bölgesinin SDG’nin kontrolü altında bulunduğu ifade ediliyor.
SDG komutanı Mazlum Abdi de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Halkımızın korunmasını sağlamak ve onları Tel Rıfat ve Şahba bölgelerinden güvenli bir şekilde ülkenin kuzeydoğusundaki güvenli bölgelerimize doğru uzaklaştırmak için Suriye'deki tüm aktörlerle iletişim kurmak için çalışıyoruz. Güçlerimizin Halep'in Kürt mahallelerindeki halkımızı korumaya yönelik direnişi ise devam ediyor” ifadelerini kullanmıştı.
SANA: ORDU, DEYR EL ZOR'DA SDG'NİN SALDIRISINA KARŞI KOYDU
Suriye devlet haber ajansı SANA, çatışmalara ilişkin haberinde, Suriye ordusu ve 'müttefik güçlerin' 3 Aralık Salı günü ülkenin Deyr El Zor bölgesinin kuzeyindeki köylere SDF ile bağlantılı güçler tarafından düzenlenen saldırıya karşı koyduğunu iddia etti.
AA ise konuya ilişkin haberinde YPG'nin Deyr El Zor'un Fırat'ın doğusundaki topraklarındaki yedi köyden Suriye ordusu ve İran destekli grupları çıkarmak için saldırı başlattığını yazdı. Ajans, yerel kaynaklara dayandırdığı haberinde, YPG'nin 'Deyrizor'a bağlı Murrat, Haşşam, Mazlum, Tabiyye, Hüseyiniyye, Salihiyye ve Hatla köylerindeki rejim güçleri ve İran destekli gruplara karşı sabah erken saatlerde saldırıya geçtiğini' iddia etti. Haberde, saldırıların üç yönden başlatıldığı ve çatışmaların sürdüğü belirtildi.
'CİHATÇILAR HAMA'DAKİ 16 YERLEŞİM BÖLGESİNİ ELE GEÇİRDİ'
Öte yandan, HTŞ'nin öncülüğündeki cihatçı grupların, Halep ve İdlib'in ardından ilerledikleri Hama'daki 16 yerleşim bölgesini daha Suriye ordusundan geri aldığı iddia edildi. Anadolu Ajansı'nın konuya ilişkin haberinde şöyle denildi:
"Halep kent merkezinin büyük bölümünü ve İdlib ilinin tümünü rejim güçlerinden geri alan silahlı gruplar, İdlib'in güneyinde yer alan rejim kontrolündeki Hama'da da Celime, Elzeka, Beridec, Cübbeyin, Tel Meleh, Kırkat, Muğayyir ve Mabtan yerleşimleri ile Gab Ovası'nda Tüveyne, Huveyz, Şeria ve Bab Taka köylerini kontrolü altına aldı. Heyet Tahrir Şam'ın başını çektiği rejim karşıtı gruplar ayrıca, Hama'nın kuzeyinde Van Vastani, Madbaa, Ebru Seyf köyleri ve Suran ilçesini kontrol altına aldı."
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)