ABD'nin uyarısının ardından İsrail Güvenlik Kabinesi acil toplanıyor

İran'ın İsrail'e yönelik yakın zamanda balistik füze saldırısı düzenlemeye hazırlandığını ileri süren ABD'li yetkili, İsrail'in savunma hazırlıklarını aktif olarak desteklediklerini dile getirdi.

Abone ol

DUVAR - Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkili, İran'ın İsrail'e yönelik yakın zamanda balistik füze saldırısı düzenlemeye hazırlandığını ileri sürdü. Olası bir saldırının İran için 'ciddi sonuçlar doğuracağını' dile getiren yetkili, Washington yönetiminin İsrail'in savunma hazırlıklarını aktif olarak desteklediğini bildirdi.

Reuters'a konuşan ABD'li yetkili, "İlk göstergeler, İran füze saldırısının en azından nisan ayındaki kadar büyük olabileceğini gösteriyor ancak kesinlikle bilinmesi zor" dedi.

İsrail, nisan ayında Şam'daki İran Konsolosluğu binasını vurup Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü'nün üst düzey komutanlarını öldürdüğünde, Tahran doğrudan İsrail topraklarını hedef almış ve 300'den fazla SİHA ile füze göndermişti. 

HAGARİ: İRAN'DAN SALDIRI TEHDİDİ TESPİT EDİLMEDİ

ABD'den gelen açıklamanın ardından İsrail ordusu ise, İran'dan Tel Aviv'e yönelik herhangi bir saldırı tehdidinin tespit edilmediğini duyurdu. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ile birlikte her duruma hazırlıklı olduğunu ifade etti. Hagari, "Müttefiklerimizle birlikte yüksek hazırlıktayız" ifadelerini kullandı.

İsrail ordusunun Arap medyası sözcüsü olan Avichay Adraee, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kısa bir süre önce ABD'deki ortaklarımız bize, İran'ın yakın zamanda İsrail'e füze fırlatma hazırlığı içinde olduğunu gözlemlediklerini bildirdi" dedi.

Ordunun hazır durumda olduğunu savunan Adraee, İran'dan yapılması muhtemel saldırılarla "daha önce olduğu gibi mücadele edebileceklerini" kaydetti.

NETANYAHU: KOMUTANLIĞIN DİREKTİFLERİNE SIKI SIKIYA UYUN, BUNLAR HAYAT KURTARIR

İran'ın saldırı hazırlığında olduğu iddiasının ardından İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, videolu açıklama paylaştı.

AA'nın haberine göre, "İran ve uzantılarına karşı" mücadele içerisinde olduklarını söyleyen Netanyahu, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve üst düzey Hizbullah komutanlarını hedef alan suikastlara değindi.

Netanyahu, Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyindeki Celile bölgesini ele geçirmeye çalıştığı ancak bunu önlediklerini iddia etti.

"İran'ın İsrail'e saldırı hazırlığında olduğu" yönündeki açıklamaya değinmeyen Netanyahu, "Büyük başarıların yanı sıra büyük zorluklar da var. Sizlerden iki şey istiyorum. Birincisi, İç Cephe Komutanlığının direktiflerine sıkı sıkıya uyun, bunlar hayat kurtarır. İkincisi, birlikte durun. Önümüzdeki zorlu günlerde birlikte kararlılıkla duracağız. Birlikte duracağız. Birlikte savaşacağız ve birlikte kazanacağız" diye konuştu.

İSRAİL KABİNESİNDEN ACİL TOPLANTI KARARI

ABD'nin uyarısının ardından İsrail Güvenlik Kabinesi'nin acil toplanacağı belirtildi.

İsrail basınında yer alan haberde, toplantısının yerel saatle 19.30'da yapılacağı aktarıldı.

ORDUDAN TEL AVİV'DE YAŞAYANLARA UYARI: SIĞINAKLARA YAKIN YERLERDE KALIN

İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan bir füze nedeniyle başkent Tel Aviv'in kuzeyindeki bölgelerde sirenlerin çaldığını duyurdu.

Atılan füzenin havada imha edildiği aktarılırken, Tel Aviv bölgesi sakinleri için bir dizi uyarı yapıldı.

Ülkenin orta kesimleri ve Tel Aviv bölgesinde yaşayanlardan sığınaklara yakın yerlerde kalmaları, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları istendi.

BM: SİVİLLERİN KORUNMASINA ÖNCELİK VERİLMELİ

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki kara saldırılarına ilişkin haberlerden derin endişe duyduklarını bildirdi. Laerke, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Lübnan'daki İsrail kara saldırısına ilişkin haberler nedeniyle derin endişe duyduklarını belirten Laerke, "Tüm tarafları sivillerin korunmasına öncelik vermeye çağırıyoruz" dedi.

Laerke, taraflara uluslararası insani hukuka uyma, daha fazla can kaybını ve daha fazla acıyı önlemek için derhal gerginliği azaltma çağrısında bulundu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)