AB'den Gazze'de 'sürdürülebilir ateşkese giden acil insani ara' çağrısı
Avrupa Birliği liderleri, kabul ettikleri ortak bildiride, Gazze için sürdürülebilir bir ateşkese giden acil insani ara verilmesi çağrısında bulundu, Refah'a kara harekatına karşı uyarı yaptı.
DUVAR - Avrupa Birliği (AB) liderleri Belçika'nın başkenti Brüksel'de süren zirvenin Orta Doğu oturumunda ortak bildiri kabul etti. Liderler, 21 Mart Perşembe akşamı kabul ettikleri bildiride, Gazze için sürdürülebilir bir ateşkese giden acil insani ara verilmesi çağrısı yaptı, İsrail'den Refah'a kara saldırısı başlatmaktan kaçınmasını istedi.
Gazze'de eşi benzeri görülmemiş sivil can kayıpları ve kritik insani durum karşısında dehşete düşüldüğü belirtilen bildiride, "AB Konseyi, sürdürülebilir bir ateşkese, tüm esirlerin koşulsuz serbest bırakılmasına ve insani yardım sağlanmasına imkan verecek şekilde acil bir insani ara çağrısında bulunur" ifadesi kullanıldı.
'YAKLAŞAN KITLIK RİSKİ KONUSUNDA DERİN SAYGI DUYUYORUZ'
Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, bildiride, "Avrupa Birliği Konseyi, Gazze'deki felaket niteliğindeki insani durum ve bu durumun başta çocuklar olmak üzere siviller üzerindeki orantısız etkisi ve yaklaşan kıtlık riski konusunda derin kaygı duyuyor" denildi.
Gazze'ye tüm yollardan tam, hızlı, güvenli ve engelsiz insani erişimin, sivil nüfusa hayat kurtarıcı yardım ve temel hizmetlerin geniş ölçekte sağlanması açısından hayati önem taşıdığı vurgulanan bildiride, "Sivillerin her zaman korunmasını sağlamak için nüfusun daha fazla yer değiştirmesini önlemek ve nüfusa güvenli barınak sağlamak için acil önlemler alınmalıdır" değerlendirmesine yer verildi.
ABD dün İsrail'in saldırısı altındaki Gazze'de acil ateşkes ilanını da kapsayan rehine takası teklifini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne bugün sunacağını duyurmuştu.
İSRAİL'E 'REFAH'A KARA SALDIRISINDAN KAÇININ' ÇAĞRISI
AB liderlerinin kabul ettiği bildiride ayrıca İsrail'in Refah'ta zaten felaket durumda olan insani durumu daha da kötüleştirecek acil ihtiyaç duyulan temel hizmetlerin ve insani yardımın sağlanmasını engelleyecek kara saldırısı yapmaktan kaçınması istendi.
Uluslararası Adalet Divanı'nın hukuki açıdan bağlayıcı olan 26 Ocak tarihli kararına saygı gösterilmesinin ve uygulanmasının önemi vurgulanan bildiride, uluslararası insancıl hukuk ihlallerinin kapsamlı ve bağımsız şekilde soruşturulması ve hesap verebilirliğin sağlanması gerektiği ifade edildi. Bildiride, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) hayati rol oynadığı kaydedildi.
'BATI ŞERİA VE DOĞU KUDÜS'TEKİ ŞİDDET DERHAL DURDURULSUN'
Bildiride ayrıca Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki duruma da değinilerek "AB, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki şiddetin derhal durdurulması ve kutsal mekanlara güvenli erişimin sağlanması çağrısında bulunuyor. AB Konseyi, aşırılıkçı yerleşimcilerin uyguladığı şiddeti, şiddetle kınıyor" denildi. İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'daki yasa dışı yerleşimleri daha da genişletme yönündeki kararları kınanırken, bu karardan geri dönülmesi istendi.
İSRAİL SAVAŞ KABİNESİ OTURUMU İPTAL EDİLDİ
Öte yandan, İsrail medyası, 21 Mart Perşembe akşamı yapılması planlanan İsrail Savaş Kabinesi oturumunun aniden iptal edildiğini bildirdi. İsrail merkezli Kanal 12 televizyonunun haberine göre, dün akşam yapılması planlanan Savaş Kabinesi toplantısı herhangi bir neden belirtilmeden iptal edildi. Toplantının beklenmedik bir şekilde iptal edilmesine şaşıran Savaş Kabinesi üyelerinin açıklama talebinde bulunması üzerine görüşmelerin ilerleyen günlerde yapılacağı konusunda kendilerine bilgi verildi.
İsrail medyasının toplantının iptaline ilişkin hükümet kaynaklarından aktardığı bilgiye göre de Başbakan Benjamin Netanyahu'nun Hamas'la yapılacak rehine değişimi anlaşması konusunda Savaş Kabinesi üyelerinin baskısına maruz kalmaktan kaçınma çabaları olduğu öne sürüldü. Netanyahu'nun kabineye sunmadan önce olası esir değişimi anlaşmasının parametrelerine ilişkin Hamas'tan 'somut' cevaplar beklediği aktarıldı.
İsrail Başbakanı Netanyahu dün ayrıca Mossad Başkanı David Barnea liderliğindeki İsrail heyetinin yarın Hamas ile İsrail arasında rehine takası müzakerelerinin sürdüğü Katar'a gitmesine onay vermişti. İsrail Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Mossad Başkanı Barnea liderliğindeki İsrail heyeti bugün Doha’ya gidecek.
Netanyahu’nun Doha’ya gitmelerine onay verdiği Barnea öncülüğündeki İsrail heyeti, esirlerin serbest bırakılması için CIA Direktörü William (Bill) Burns, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamil ile görüşecek.
CNN: ABD, KATAR'A HAMAS KONUSUNDA SERT BİR MESAJ VERDİ
Öte yandan, ABD basınına yansıyan haberlerde, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın mart ayının başında arabulucu ülkelerden Katar'a Hamas konusunda 'sert bir mesaj' verdiği iddia edildi. CNN International'ın haberine göre, Dışişleri Bakanı Blinken, Katar'a 'Hamas'a Gazze'deki savaşı durduracak rehine takası ve ateşkes anlaşması konusunda kendilerinden bekleneni yapması gerektiği ya da üst düzey Hamas yetkililerinin Doha'dan çıkarılma riski ile karşı karşıya kalacağı' yönünde bir bildirim yapmasını iletti.
İddiaya göre, söz konusu mesaj, Bakan Blinken tarafından Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed Bin Abdulrahman El Thani'ye 5 Mart'ta ABD'nin başkenti Washington'da yapılan bir toplantı sırasında iletildi. ABD'li yetkililer, Katar'ın mesajı anladığını ve büyük bir tepki ya da direniş olmadan mesajı aldığını söyledi. Katar'ın söz konusu 'uyarıyı' Hamas'a iletip iletmediği ise netlik kazanmadı. ABD'li yetkililere göre, bu ayın ilk günlerinde Katar'a iletilen mesaj, müzakerelerdeki yavaş ilerleme üzerine verildi.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)