AB'den 'gerekli olmayan seyahatlere caydırma' kararı

AB, yeni tip korona virüsünün daha hızlı yayılan türlerinin ortaya çıkması nedeniyle yeni önlem kararları aldı. Aşılanacak kişilere 'aşı sertifikası' verilmesini erteleme, AB içindeki ve üçüncü ülkelerle yapılacak gerekli olmayan tüm seyahatleri "güçlü şekilde caydırma" ile seyahat sonrası yeni karantina uygulamaları bunlardan bazıları.

Abone ol

DUVAR- Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri Covid-19'a karşı geliştirilen aşıların temini ve dağıtımı ve salgının yayılmasına karşı önlemler gibi konuları ele almak üzere video konferans toplantısı yaptı.

Toplantı sonrasında AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile basına bilgi veren AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, korona virüsünün yeni türlerinin Avrupa'da yayılmaya başlamasından endişe duyduklarını belirtti. AB içindeki ve AB ile diğer ülkeler arasındaki mecburi olmayan seyahatlerin güçlü şekilde caydırılmasını hedeflediklerini vurgulayan Ursula von der Leyen, risk bölgelerini gösteren haritaya yeni bir kategori eklemeyi önerdiklerini bildirdi.

von der Leyen'in açıklamalarından satır başları şöyle:

-Bu haritada 'koyu kırmızı' renkle gösterilecek bölgeler AB içinde virüsün çok hızlı yayıldığı yerleri ifade edecek. Buralardan gelecek kişilerin hem seyahatten önce test yaptırması hem de seyahat sonrasında karantinaya girmesi gerekebilecek.

-AB sınırları dışından geleceklerden de yolculuk öncesi negatif PCR test sonucu talep edilebilecek. -Toptan sınırların kapatılmasına karşıyız. İç piyasada malların ve hizmetlerin ulaşımı için sınırların açık kalması gerekiyor.

-Sınırlarını açma veya kapama kararı AB ülkelerine ait. Komisyon olarak koordinasyonu üstlenebiliriz.

AŞI SERTİFİKASI ERTELENİYOR

-Aşı olanlara seyahat gibi durumlarda avantaj sağlayabilecek sertifika verilmesi meselesi de liderlerce tartışıldı. Kişilerin aşılandığını belgelemek tıbbi bir gereklilik. Ancak bu tür bir belgenin getireceği avantajların çok dikkatlice düşünülmesi gerekiyor.

-Şu anda göz önünde bulundurmamız gereken farklı değişkenler var. Örneğin, aşılama virüsün aşılanmış kişiden başkalarına bulaşmasını engelliyor mu? Bunu bilmiyoruz. Aşının ne kadar süre etkili olacağını da bilmiyoruz. Ayrıca, henüz aşıya erişimi olmamış kişilerin haklarını nasıl koruyacaksınız? Aşı olmamak için meşru gerekçeleri olan kişilere ne tür alternatifler sunabileceksiniz? Vatandaşların kişisel verilerini nasıl koruyacaksınız? Bunlar cevapsız sorular. Bu yüzden daha sonra, zamanı geldiğinde aşı sertifikası konusunda derinlemesine bir tartışma ve üye ülkeler arasında uzlaşıya ihtiyacımız olacak. (AA)