AB'den Türkiye'ye çağrı: İstanbul Sözleşmesi'ne geri dönün

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına Avrupa'dan tepki gelmeye devam ediyor. Kararın açıklanmasından bir gün önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşen Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Kadınlar, onları koruyan güçlü bir yasal çerçeveyi hak ediyor" dedi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borell, Türkiye'ye sözleşmeye dönme çağrısı yaptı.

Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin kadına karşı şiddeti engellemeyi amaçlayan İstanbul Sözleşmesi'nden cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle çekilme kararına uluslararası tepki dinmiyor. Kararın açıklanmasından bir gün önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşen Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "İstanbul Sözleşmesi'ni destekliyorum" açıklaması yaptı.

'KADINLAR GÜÇLÜ BİR YASAL ÇERÇEVEYİ HAK EDİYOR'

Ursula von der Leyen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Kadınlara karşı şiddet hoşgörülemez. Kadınlar, onları koruyan güçlü bir yasal çerçeveyi hak ediyor. İstanbul Sözleşmesi'ni destekliyorum ve bütün imzacılara [anlaşmayı] meclislerinde onaylamaya çağırıyorum" dedi.

BORREL: KARARI ANLAYAMIYORUZ

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borell de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'yi kararını tersine çevirmeye çağırdı. Borell, "İstanbul Sözleşmesi dünya çapında kadınlara ve kız çocuklara gerekli yasal korumanın sağlanmasını garanti etmeyi amaçlar. Türkiye hükümetinin bu sözleşmeden çekilme kararından derin üzüntü duyuyoruz ve bu kararı anlayamadığımızı ifade ediyoruz. Türkiye'yi kararını tersine çevirmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

ALMANYA: YANLIŞ BİR MESAJ GÖNDERİLİYOR

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin kadına karşı şiddeti engellemeyi amaçlayan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına tepki gösterdi. Çekilmenin 'Avrupa'ya ve Türkiye'deki kadınlara yanlış bir mesaj gönderdiği' belirtilen açıklamada, "Ne kültürel, ne dini ne de başka ulusal gelenekler kadına karşı şiddeti görmezden gelmenin bahanesi olabilir" denildi.

FRANSA: İNSAN HAKLARINDA YENİ GERİLEME

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamadaysa, Paris hükümetinin karardan 'derin üzüntü duyduğu belirtildi; bu adımın 'insan hakları konusunda yeni bir gerilemeye işaret ettiği' belirtildi. Açıklamada, "Bu karar öncelikle Türkiye'deki kadınları etkileyecektir ki, Fransa onlarla tüm dayanışmasını ifade eder" denildi.

İSPANYA: ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

İspanya Dışişleri Bakanı Arancha González Laya da karardan üzüntü duyduğunu açıkladı. Laya Twitter'dan paylaştığı mesajda, "Türkiye'nin kadına karşı şiddeti ortadan kaldırmak adına kurallar içeren temel araçtan, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararından üzüntü duyuyoruz. Kadınların haklarını ilerletmek ve korumak, cinsiyetçi şiddetle mücadele etmek aciliyet taşıyor" dedi.

Türkiye, kamuoyunda ‘İstanbul Sözleşmesi’ olarak bilinen 'Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ni 2011 yılında imzalamıştı. (DIŞ HABERLER)