AB'den 'Venezuela' açıklaması: Kanıt olmadan seçim sonuçları kabul edilemez

Avrupa Birliği, Venezuela Seçim Konseyi'nin resmi tutanakları henüz paylaşmadığına işaret ederek, açıklanan seçim sonuçlarının kanıt olmadan kabul edilemeyeceğini bildirdi.

Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisi, Venezuela'da yapılan devlet başkanı seçimi hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, "Venezuela Ulusal Seçim Konseyi (CNE) kendi taahhüdüne rağmen henüz seçim merkezlerindeki resmi oy kayıtlarını ('actas') yayınlamadı. Onları destekleyecek kanıtlar olmadan, CNE'nin 2 Ağustos'ta yayınladığı sonuçlar kabul edilemez" denildi. 

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, AB'nin Güney Amerika ülkesi Venezuela'daki gelişmeleri 'büyük bir endişe' ile takip ettiği belirtilen açıklamada, uluslararası seçim gözlem misyonlarından gelen raporların 28 Temmuz'da yapılan başkanlık seçimlerinin uluslararası standartları karşılamadığını açıkça ortaya koyduğu ifade edildi.

AB'DEN 'İTİDAL' ÇAĞRISI: 'İNSAN HAKLARINA SAYGI GÖSTERİLMELİ'

CNE'nin 'taahhüt etmesine rağmen resmi oylama tutanaklarını henüz yayınlamadığına' işaret edilen açıklamada, "Bunları destekleyecek kanıtlar olmadan, CNE tarafından 2 Ağustos'ta açıklanan sonuçlar tanınamaz. Resmi oylama tutanaklarının yayımlanmasını geciktirmeye yönelik her türlü girişim, resmi olarak yayımlanan sonuçların güvenilirliği konusunda daha fazla şüphe uyandıracaktır" değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, Avrupa Birliği'nin uluslararası güvenilirliğe sahip ve bağımsız bir kuruluş tarafından seçim sonuçlarının doğrulanması çağrısı yaptığı belirtildi. Protestoların barışçıl kalması gerektiği vurgulanan açıklamada, "AB, sükunet ve itidal çağrısında bulunuyor. Güvenlik güçleri dahil Venezuela makamları, başta ifade ve toplanma özgürlüğü olmak üzere insan haklarına tam anlamıyla saygı göstermelidir" ifadesi kullanıldı.

Borrell'in ofisinden yapılan açıklamada, Avrupa Birliği'nin 'artan keyfi gözaltılar ve muhalefete yönelik devam eden baskılar konusunda endişe duyduğu' bildirilerek yetkililer, 'bu eylemlere son vermeye ve tüm siyasi tutukluları serbest bırakmaya' çağrıldı.

Ne olmuştu?

Güney Amerika ülkesi Venezuela'da 28 Temmuz Pazar günü devlet başkanı seçimi düzenlenmişti. Venezuela Seçim Konseyi'nin açıkladığı sonuçlara göre, Nicolas Maduro yüzde 51,20 ile devlet başkanı seçimini 3'üncü kez kazanmıştı. Seçimin tamamlanmasının ardından 29 Temmuz'da açıklama yapan muhalefet, Ulusal Seçim Konseyi verilerinin doğru olmadığını ve sonuçlara hile karıştığını öne sürmüştü. Muhalefet, kendi adayları Edmundo González'in seçim açık ara farkla kazandığını savunurken, Panama da González'i Venezuela'nın 'seçilmiş devlet başkanı' olarak tanıma kararı aldıklarını duyurmuştu.

(ANADOLU AJANSI)