ABD'li gazeteciye Rusya'da 'casusluk' iddiasıyla 16 yıl hapis cezası

Rusya'da 'casusluk' iddiasıyla bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan ABD'li gazeteci Gerşkoviç, atılı suçtan 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Abone ol

DUVAR - Rusya'da tutuklu The Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Evan Gerşkoviç, bugün görülen karar duruşmasında 'casusluk' suçlamasıyla 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, hakkındaki dava geçen ay Rusya'nın Yekaterinburg kentinde görülmeye başlanan 32 yaşındaki gazeteci, aynı zamanda Soğuk Savaş'tan bu yana Rusya'da 'casusluk' ile bağlantılı suçlardan tutuklanan ilk ABD'li gazeteci olmuştu. Üçüncü ve son duruşması için bugün hakim karşısına çıkarılan Evan Gerşkoviç, savcılar tarafından 'CIA'in emri üzerine, Ukrayna'daki savaşta kullanılan tankları yapan bir firma hakkında gizli bilgi toplamak' ile suçlanmıştı. Bu iddia hem Evan Gerşkoviç'in kendisi hem de muhabirliğini yaptığı The Wall Street Journal gazetesi tarafından reddedilmişti. 

SAVCILIĞIN TALEBİNDEN SAATLER SONRA KARAR AÇIKLANDI

29 Mart 2023 tarihinde Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından gözaltına alınan Gerşkoviç, o tarihten bu yana başkent Moskova'daki Lefortovo hapishanesinde tutuluyor. Mahkeme, bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, savcılığın sanık hakkında 18 yıl hapis cezası talebinde bulunmasından saatler sonra kararını açıklayacağını duyurmuştu. 'Casusluk' suçundan en fazla 20 yıl hapis cezası verilebildiği ifade edilirken, Evan Gerşkoviç'in 16 yıl hapsine hükmedildi. 

The Wall Street Journal, davaya ilişkin dün yaptığı açıklamada, söz konusu yargı sürecinin 'düzmece' olduğunu söyleyerek gazetecinin derhal serbest bırakılması talebini bir kez daha dile getirmişti. ABD Büyükelçiliği de dünkü açıklamasında, Rusya'daki yetkililerin iddiası ne olursa olsun Evan Gerşkoviç'in gazeteci olduğunu belirtmiş, hiçbir yasadışı faaliyette bulunmadığını ifade etmişti. Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel ise Washington yönetiminin Gerşkoviç ve yine Rusya'da tutuklu bulunan ABD'li eski donanma mensubu Paul Whelan'ın serbest kalması için çalıştıkları bilgisini vermişti. ABD'li yetkililer, daha önce yaptıkları açıklamalarda, Rusya'nın, iki ABD vatandaşını olası bir tutuklu takası durumunda 'pazarlık kozu' olarak elinde tuttuğunu savunmuştu. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)