ABD'li müze Müdürü İstanbul'da gözaltına alındı

ABD'li müze Müdürü Prof. Lorenzo Prendini İstanbul'da gözaltına alındı. Valizinde hayvan zehirlerinin olduğu 88 plastik şişe ve klips poşetler içerisinde 1500 akrep ve örümcek olduğu tespit edildi.

Abone ol

DUVAR - Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Ulusal Doğa Tarihi Müzesi Müdürü (American Museum of Natural History) Prof. Lorenzo Prendini, 'endemik hayvan kaçakçılığı' suçlaması ile İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındı. 

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 'Türkiye’de yaşayan endemik türdeki zehirli hayvanların DNA bilgilerinin kopyalandığını ve zehirlerinin sağılma yöntemiyle ilaç yapımında kullanıldığını' tespit etti.

Ardından maddi değeri yüksek olduğu öğrenilen ve yurt dışına çıkarılma yasağı bulunan endemik türdeki hayvanların kaçırılmasına yönelik kapsamlı çalışma başlatıldı.

DHA'da yer alan habere göre, 12 Mayıs'ta İstanbul Havalimanı'nda Amerika'nın New York kentindeki Ulusal Doğa Tarihi Müzesi Müdürü (American Museum of Natural History) olduğu öğrenilen Prof. Lorenzo Prendini gözaltına alındı.

Prendini'nin valizinde yapılan aramada endemik hayvan zehirlerinin olduğu değerlendirilen 88 plastik şişe ve klips poşetler içerisinde yaklaşık bin 500 adet endemik türde akrep, tarantula ve örümcek ele geçirildi.

TÜRKİYE'NİN ÇEŞİTLİ BÖLGELERİNDEN TOPLANMIŞ

Örümcek, akrep ve tarantula uzmanı olan (Araknolog) ve birkaç hafta önce ülkemize gelen Profesör Prendini'nin Türkiye'nin çeşitli illerinde bulunarak endemik türdeki hayvanları yakaladığı değerlendirildi.

Gözaltına alınan Prof. Lorenzo Prendini'nin emniyetteki işlemleri sürerken operasyonda ele geçirilenler İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde sergilendi.

Prendini daha sonra Gaziosmanpaşa Adliyesi'ne sevk edildi.

'YASAK OLDUĞUNU BİLMİYORDUM'

Prof. Dr. Lorenzo Prendini’nin polise verdiği ifadeye göre Prendini’nin, "Valizler bana ait, sayısını bilmediğim hayvanları Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden topladım. Bu türler hakkında araştırma yapacaktım, daha önce başka ülkelerde de benzer çalışma yaptım, oradaki hayvanları rahatça ülkeme götürdüm. Canlı türlerin yasak olduğunu bilmiyordum" dediği öğrenildi. Türkiye’ye ilk kez geldiği anlaşılan Amerikalı Prendini, "Benim Türkiye’ye ilk gelişim. Bu hayvanları Türkiye’nin doğu ve orta Anadolu bölgesinden topladım" ifadelerini kullandı.

26 Nisan'da Türkiye’ye giriş yapan, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bilimsel araştırma izni verildiği öğrenilen Prendini, ancak bu tür endemik hayvanların yurt dışına çıkışına izin verilmemesine rağmen kaçırmaya çalıştığı öne sürüldü.

(HABER MERKEZİ)