ABD'li sağlık çalışanlarından Biden'a Gazze mektubu: 'Sessiz kalamayız'

ABD'li 45 sağlık çalışanı, "Biz Gazze'de gördüklerimiz konusunda sessiz kalamayan hekim ve hemşireleriz" diyerek derhal ateşkes sağlanması ve taraflara silah ambargosu uygulanması çağrısı yaptı.

Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 10 Filistinli daha hayatını kaybetti. Gazze Sivil Savunma Birimi tarafından Telegram üzerinden yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'nin orta kesimindeki ez-Zuveyde beldesinde ve güneydeki Han Yunus şehrinde iki eve saldırdığı belirtildi. Saldırıda altı kişinin hayatını kaybettiği bilgisine yer verildi.

AA'nın aktardığına göre, Han Yunus'un Ketibe Mahallesi'ndeki El Erneb Caddesi üzerinde bulunan Filistinlilere yapılan saldırı sonucunda iki kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı. Gazze şehrinin batısında bulunan El Emel Oteli yakınlarına da saldırı düzenlendiği ve iki can kaybı olduğu kaydedildi. Saldırıya uğrayan bölgelerde çok sayıda Filistinlinin yaralandığı bilgisine yer verilen açıklamada, yaralı sayısı hakkında kesin bir sayı verilmedi.

CIA DİREKTÖRÜ, ROMA'DA ATEŞKESİ GÖRÜŞECEK

İsrail ve Hamas arasında Gazze Şeridi'nde ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılması için çabalar sürerken, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Bill Burns'ün pazar günü İtalya'nın başkenti Roma'da üst düzey İsrailli, Katarlı ve Mısırlı yetkililerle bir araya gelerek anlaşma müzakerelerini görüşeceği öne sürüldü. ABD'de yayın yapan Axios haber sitesinin ABD ve İsrailli yetkililere dayandırdığı haberine göre Roma'da 28 Temmuz tarihinde İsrail ile Hamas arasında uzun süredir devam eden ve kritik bir dönemeçte olan rehine takası ve ateşkes müzakerelerine dair önemli bir görüşme olacak.

Buna göre, Burns, Roma'da Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ve Mossad Direktörü David Barnea ile bir araya gelecek. Konuya aşina bir kaynak, görüşmede müzakerelerin ayrıntılı biçimde ele alınmasının beklenmediğini ancak esas olarak ileriye dönük stratejiye odaklanılacağını dile getirdi.

İSRAİL, ROMA'DAKİ GÖRÜŞMELERDEN 'UMUTLU DEĞİL'

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun çeşitli taleplerle anlaşmayı geciktirdiği ve sürüncemede bıraktığı İsrail medyasına sık sık konu oluyor. Ancak Netanyahu'nun ABD ziyareti kapsamında Başkan Joe Biden ile görüşmesinin ardından, esir takası ve ateşkes anlaşmasının kısa süre içerisinde sağlanacağı konusunda daha iyimser bir hava var.

İsrailli bir yetkili, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun görüşme esnasında Biden'a iki gün içinde Katar ve Mısırlı arabuluculara Hamas'a iletilmek üzere güncellenmiş bir teklif göndermeyi taahhüt ettiğini dile getirdi. Buna karşın, konuya aşina başka bir kaynak, ABD Başkanı Joe Biden ve danışmanlarının yaklaşık üç saatlik görüşmelerden sonra bile, Netanyahu'nun gerçekten bir anlaşma isteyip istemediğinden veya hükümetinin dağılmasını önlemek için zaman mı kazandığından emin olmadığını söyledi.

Roma'daki toplantıda bir ilerleme beklemediği düşünülen İsrailli müzakerecilerin, Biden'ın, Netanyahu'yu sert taleplerinden bazılarını yumuşatmaya ikna ettiğinden şüphe duyduğu aktarıldı. İsrailli bir yetkili, "Netanyahu ulaşılması imkansız bir anlaşma istiyor. Şu anda hamle yapmaya istekli değil ve bu nedenle bir anlaşmadan ziyade müzakerelerde bir krize doğru gidiyor olabiliriz" dedi. CIA'nın toplantıya ilişkin yorum yapmadığı aktarıldı.

45 ABD'Lİ SAĞLIK ÇALIŞANINDAN BEYAZ SARAY'A MEKTUP

Öte yandan, Gazze'deki hastanelerde gönüllü olarak görev yapmış olan bir grup ABD'li hekim ve hemşire, ABD Başkanı Biden ve ABD Başkan Yardımcısı ve Demokratların başkan aday adayı Kamala Harris'e açık bir mektup yazarak yaşadıklarını anlattı, Gazze'de derhal ateşkes ve silah ambargosu talebinde bulundu. Sağlık çalışanları kasıtlı olarak yaralandığına inandıkları çocukları nasıl tedavi ettikleriyle ilgili yaşandıklarını paylaşarak, "Spesifik olarak, her birimiz her gün başından ya da göğsünden vurulan ergenlik öncesi çocukları tedavi ediyoruz" ifadelerini kullandı. Sağlık çalışanları "Döndüğümüzden beri çoğumuzun üzerine çöken kabusların keşke görebilseydiniz" dedikleri mektupta, çocukların silahlarla yaralandığını ve annelerinin çocuklarını kurtarması için kendilerine yalvardığını rüyalarında gördüğünü ifade etti. Mektupta, "Keşke, vicdanlarımızın unutmamıza asla izin vermeyeceği ağlama ve çığlıkları duyabilseydiniz" ifadeleri kullanıldı.

ABD YÖNETİMİNE SİLAH AMBARGOSU ÇAĞRISI

Mektupta paylaşılan bilgilere göre, mektuba imza atan isimlerden çoğu Ukrayna ve Irak gibi çatışma bölgelerinde gönüllü çalışma deneyimine sahip. Perşembe günü Dr. Feroze Sidwa tarafından X (eski adıyla Twitter) üzerinden paylaşılan mektupta imzacı sağlık çalışanlarının İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının özellikle kadınlar ve çocuklar üzerindeki devasa insani bilançosu hakkında yorum yapabilecek konumda olduğu belirtildi. 

ABD'li doktor ve hemşireler, Demokrat Başkan Joe Biden yönetimine seslenerek, hem İsrail'e hem de Filistinli silahlı gruplara yönelik silah ambargosuna katılma ve Gazze'de kalıcı ve derhal ateşkes sağlanana kadar İsrail'e askeri, diplomatik ve ekonomik desteği çekme çağrısında bulundu. Birkaç istisna dışında 'Gazze'deki herkesin hasta, yaralı ya da hem hasta hem yaralı olduğuna' dikkat çekilen mektupta, "Biz siyasetçi değiliz. Tüm cevapların bizde olduğunu iddia etmiyoruz. Biz sadece Gazze'de gördüklerimiz konusunda sessiz kalamayan hekim ve hemşireleriz" ifadelerine yer verildi. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)