Abdülhamid'in koyduğu 'GATA' adını kaldırdılar

Askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na bağlanmasının ardından GATA Haydarpaşa Hastanesi'nin adı değişti, "Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi" oldu. 1898 yılında kurulan GATA'nın ismi, bizzat Abdülhamid tarafından verilmişti.

Abone ol

DUVAR - Askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na bağlanması ile birlikte Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'nin adı değiştirilerek Haydarpaşa Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi oldu. Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'nin, Sağlık Bakanlığı'na bağlanmasının ardından hastane binasının giriş ve çıkışlarına yeni tabelalar asıldı. Eski tabelaların da kaldırılacağı öğrenildi.

ASKERİ HASTANELER SAĞLIK BAKANLIĞI’NA BAĞLANDI

Öte yandan Sağlık Bakanlığı yazılı bir açıklama yaparak askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na bağlandığını belirterek "Bakanlığa bağlanan askeri hastanelerin, FETÖ davası sebebiyle devir alınan hastaneler ile karıştırılmamalı ve bir tutulmamalıdır" denildi. Açıklamada; "Askeri hastaneler sivilleşti. 26 ilde toplam 32 Hastane ile 1 Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Başkanlığı, Bakanlığımıza bağlandı. Söz konusu sağlık kuruluşları Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’na bağlı olarak hizmet verecek. Sağlık Bakanlığı tarafından işletilecek hastaneler yeni dönemde daha güçlü bir kadro ile gazilerimize, şehitlerimizin yakınlarına, askeri personelimize ve vatandaşlarımıza aynı kalitede hizmet vermeye devam edecektir" denildi.

Gülhane Askeri Tıp Akademisi, 1903. (Kaynak: Vikipedi)

II. ABDÜLHAMİD KURDURDU

Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA), II. Abdülhamid tarafından 1898 yılında kurulmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne sağlık bilimleri alanında askeri personel yetiştiren GATA, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası çıkarılan kanun hükmünde kararname ile içindeki sağlık birimleriyle Sağlık Bakanlığı'na bağlanmıştır. GATA'ya bağlı olan yüksek öğretim birimleri ise Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne devredilmiştir. Hastane ilk olarak "Gülhane Seririyat Hastanesi" adı ile II. Abdülhamid’in doğum günü 30 Aralık 1898 tarihinde törenle açılmıştır.