Abdullah Zeydan kimdir?

DEM Parti'nin Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan oldu. Zeydan, 2022'de cezaevinden tahliye edilmişti.

Abone ol

DUVAR - Abdullah Zeydan, 22 Temmuz 1973 tarihinde Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimimi Yüksekova’da tamamladı. Uluslararası Amerika Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölümü mezunu.

Mimar olarak görev yaptı. 6 Haziran 2015 genel seçimlerinde Hakkari milletvekili seçildi. Hakkari eski Milletvekili Mustafa Zeydan'ın oğlu.

Abdullah Zeydan, HDP eş genel başkanları ve milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016’da yapılan eşzamanlı operasyonlarda 12 kişiyle birlikte gözaltına alınmış, sonrasında ise tutuklanmıştı.

“Örgüt propagandası”, “suçu ve suçluyu övmek”, “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemek” ve “örgüte üye olmakla” suçlandı. Hazırlanan iddianamede Zeydan’ın 20 yıla kadar hapsi istenmişti.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamada heyet, eyleme katıldığı için Zeydan’a “örgüte yardım”dan beş yıl, “örgüt propagandası yapmak”tan üç yıl bir ay 15 gün hapis cezası vermişti. Zeydan, toplamda sekiz yıl bir ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile birlikte Edirne Cezaevi'nde bulunan Zeydan Ocak 2022’de tahliye edilmişti.

(HABER MERKEZİ)