Abdurrahman Gök'e dava: Gazetecilik faaliyetleri suç sayıldı

Gazeteci Abdurrahman Gök hakkında iki yıl süren soruşturma sonunda 'Örgüt üyesi olma' ve 'Örgüt propagandası yapma' suçlamalarıyla dava açıldı. Gazetecilik faaliyetlerinin suçlama olarak yer aldığı iddianamede Gök'e 7 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası istendi.

Abone ol

DUVAR - Diyarbakır’da 9 Ekim 2018’de gözaltına alınan gazeteci Abdurrahman Gök hakkında haber kaynaklarıyla yaptığı telefon görüşmeleri, sosyal medya paylaşımları ve yaptığı haberler gerekçe gösterilerek yürütülen soruşturma 2 yıl sonra tamamlandı. Gök hakkında “Örgüt üyesi olma” ve “Örgüt propagandası yapma” iddiasıyla dava açıldı.  Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamenin ilk duruşması 23 Şubat 2021’de görülecek.  

MÜLTECİ FOTOĞRAFI İSTENMESİ DE SUÇ

Gök’ün mültecileri konu alan fotoğraflarının SMS yoluyla istendiği konuşmalar iddianamede suç unsuru olarak yer aldı. Fotoğrafları isteyen Halkların Köprüsü Derneği'nden bir yönetici ile Gök arasındaki söz konusu konuşma şu şekilde: 

İsmi bilinmeyen kişi: Mültecilerin kentlerdeki yaşamını resmeden fotoğraflara ihtiyacımız var. Sen, o güzel fotoğraflarından birkaç tane seçip gönderebilir misin? 
Abdurrahman Gök: Merhaba! Umarım iyisiniz. Fotoğraf arşivim yanımda değil maalesef. Ama sınır boylarında yaşayanlara dair kimi fotoğraflar var. Onların büyük boyutlarını gün içerisinde size gönderirim. " 

Savcı söz konusu konuşmayı, Gök'ün "PKK/KCK örgütü içerisinde basın yayın komitesi isimli yapılanma içerisinde yer aldığı" şeklinde değerlendirdi.

ANHA’DAN ÖĞRENDİĞİ HABER

Gök’ün Hawar Haber Ajansı’ndan (ANHA) öğrendiği bir haberi telefonda kendisini arayan bir gazeteciyle konuşmasının da iddianamede suç sayılması dikkat çekti. Gök’ün Ferit isimli gazeteci ile yaptığı telefon görüşmesi ise iddianamede şöyle yer aldı: 
 
Ferit: TEVDEM’in şimdiki Eşbaşkanı kimdir?
Gök: İsmini unuttum yahu!
Ferit: Ömer Eluş eski Eşbaşkan mıdır?
Gök: Bilmiyorum. Evinde ölü bulunanı mı diyorsun?
Ferit: Evet. Doğru mudur o?
Gök:  ANHA haberi geçmiş.
Ferit: Allah Allah.
Gök:  ANHA’da var haber. Sen ANHA’ya bak. Hawar Haber Ajansı’nın Türkçe servisine…
Ferit: Ha! Orda var diyorsun. Tamam.

Gök’ün haber ajansından aldığı bilgiyi paylaşmasına dair konuşması ise iddianamede, örgütün hedefleri doğrultusunda hareket eden yurt dışı yapılanmalar ile ilişki ve irtibat halinde olduğu şeklinde ifade edildi. 

‘EY RAQİP’ MARŞI DELİL

Gök’ün "Ölürüm Türkiyem" müziğinin çalıntı olduğuna ilişkin yaptığı haber ve müziğin sahibi ile orijinal kaset üzerine yaptığı konuşmada, kasetteki “Ey Raqip” marşına ilişkin sorduğu soru da iddianamede delil olarak gösterildi. Konuşmaya ilişkin İddianamede, “Ey rakip olarak belirtilen kaydın örgüt tarafından kullanılan sözde marş olduğu, şüphelinin basın yayın yolu marifeti ile bu sözde marşın yayılması ve propaganda faaliyetlerinde kullanılması yönünde faaliyetler yürüttüğü anlaşılmıştır” değerlendirilmesinin yapıldı.

İddianamede, “Sabır” isimli gizli tanık beyanları, Gök’ün Kürt Gazeteciler Günü etkinliğinde yaptığı konuşma ve haber içerikli twitter paylaşımları da suç unsuru olara yer aldı. (MA)