ABD'ye ret: Cebelitarık, İran tankerini bırakıyor

Cebelitarık'ta alıkonan İran tankeri, Donald Trump yönetiminin engelleme girişimine rağmen bırakılıyor. İran'ın 'Suriye'ye petrol taşınmayacağı' yönünde yazılı güvence verdiği, tankerin bugün bırakılacağı belirtiliyor.

Abone ol

DUVAR - İngiltere'ye bağlı Cebelitarık yönetiminin 4 Temmuz günü el koyduğu ve Tahran'la Batı arasında yeni bir gerilim konusu olan petrol tankeri, ABD'nin engelleme girişimine rağmen serbest bırakılıyor. Cebelitarık yönetimi, ABD'nin el koyma başvurusuna rağmen tankeri bırakma kararı aldı. İran'ın, tankerin Avrupa Birliği yaptırımlarını delecek şekilde Suriye'ye gitmeyeceğine dair yazılı taahhüt verdiği açıklandı.

ZARİF: ABD KORSANLIK GİRİŞİMİNDE BULUNDU

Kararın ardından, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ABD'yi 'korsanlık girişiminde bulunmakla suçladı. Iran'ın Londra Büyükelçisi Hamid Baeidinejad ise tankerin kısa süre içinde Cebelitarık'tan ayrılacağını belirterek, 'ABD'nin ağır bir yenilgi aldığı' yorumu yaptı.

Grace-1 isimli tankere, Suriye'ye petrol taşıyarak Avrupa Birliği yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle el konmuştu. Bu talebin ABD'den geldiği iddia edilirken, İran Devrim Muhafızları da misilleme olarak Basra Körfezi'nde İngiltere bayraklı Stena Impero adlı petrol tankerine el koymuştu.

Tankerin bugün bırakılması beklenirken, ABD Adalet Bakanlığı son anda 'el koyma' başvurusunda bulunarak gerilimi tırmandırmıştı. Cebelitarık Yüksek Mahkemesi'nin ABD'nin talebini reddetmesi sonrası tankerin serbest kalması sonrası İran'ın da İngiliz tankerini bırakması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)