Abhazya'da 'yatırım anlaşması' protestosu: Eylemciler, parlamentoya girdi

Kafkaslardaki Abhazya Cumhuriyeti'nde Rusya ile imzalanan yatırım anlaşmasının yasalaşmasının görüşüleceği ve oylanacağı parlamentoda yüzlerce kişi eylem yaptı.

Abone ol

DUVAR - Kuzeybatı Kafkasya bölgesinde yer alan Abhazya Cumhuriyeti'nde parlamentoda protesto gösterisi düzenlendi. Rusya ile imzalanan yatırım anlaşmasını protesto etmek isteyen yüzlerce eylemci, önce parlamento bahçesine, ardından parlamentoya girdi. 

Abhazya'dan basına yansıyan görüntülerde bir kamyonun başkent Sohum'daki parlamento binasının etrafındaki kapılara çarptığı, eylemcilerin de parlamento binasının bahçesine girdiği görüldü. Protestocuların ardından parlamento binasına girdiği belirtildi. Rusya basını, kolluk kuvvetlerinin kalabalığa karşı sis bombası kullandığını bildirdi.

EYLEMCİLER, NEYİ PROTESTO EDİYOR?

Abhaz World haber sitesinin aktardığına göre, Abhazya'daki protestoların merkezinde 'yatırım anlaşması' bulunuyor. Bu anlaşma, tekil projelere 2 milyar ruble (20 milyon dolar) yatırım yapabilecek büyük ölçekli Rus sermayesini çekmeyi hedefliyor.

Anlaşma, Abhazya'nın yatırım projelerini onaylamasını, arazı ve altyapı tahsis etmesini, Katma Değer Vergisi'nin (KDV) yüzde 50'sini geri ödemesini ve sekiz yıl boyunca kâr ve mülk vergilerinden muafiyet sağlamasını zorunlu kılıyor.

Yatırımcıların bölge dışından işçi getirme hakkına sahip olması yerel işgücünü dışarıda bırakıyor. Anlaşma, ekonominin turizm, altyapı, enerji, tarım ve sanayi gibi geniş bir alanını kapsıyor; gıda üretimini hariç tutuyor. Ayrıca, çevresel standartlar gibi düzenlemelerde geriye dönük değişiklik yapılmasına izin vermiyor. Daha önce de gündeme getirilen anlaşma ve tasarı, Abhazyalıların protesto ve tepkileri üzerine geri çekilmişti. 

KAKALİA: PARLAMENTO BİNASI EYLEMCİLERİN KONTROLÜ ALTINDA

Eylemciler, Abhazya parlamento binasında. (Fotoğraf: Abhaz World)

Rusya'nın Interfax haber ajansının haberine göre, muhalefet lideri ve eski başsavcı yardımcısı Eshsou Kakalia da parlamento binasının eylemcilerin kontrolü altında olduğunu söyledi. Kakalia, "Şu anda mevcut Abhazya başkanının istifasını istiyoruz" dedi. Eylemcilerin aynı zamanda parlamento ile aynı binadaki başkanlık ofislerine de girdiği belirtildi. Acil durum servisleri, en az sekiz kişinin hastaneye kaldırıldığını aktardı.

Interfax haber ajansının aktardığına göre, muhalefetten yapılan açıklamada, protestocuların eylemlerinin Rusya-Abhazya ilişkilerine karşı olduğu ifade edilerek, "Abhazya toplumunun sadece bir talebi var: Vatandaşlarımızın ve işlerimizin çıkarını korumak. Ama ne devlet başkanı ne de parlamento bugüne kadar halkın sesini duydu" denildi. 

ABHAZYA LİDERİNİN OFİSİNDEN AÇIKLAMA

Abhazya Başkanı Aslan Bzhania ise Rusya ile yapılan yatırım anlaşmasının onaylanmasını öngören yasa tasarısını rafa kaldırmayı kabul ettiğini açıkladı. Karar, Abhazya Cumhuriyeti Başkanlığı'nın basın ofisi tarafından kamuoyuna duyuruldu. Açıklamada, söz konusu yatırım anlaşmasının onaylanmasına ilişkin yasa tasarısının geri çekilmesi için Bzhania'nın yönetimi tarafından bir belge hazırlandığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca kararın 'cumhuriyetteki durumu istikrarlı bir hale getirmek için alındığı' belirtildi. 

'BAŞKAN, TÜRKİYE YANLISI GÜÇLER DARBE YAPIYOR DİYEREK RUSYA'YI ARADI'

Abhaz World'ün haberine göre, parlamento içinde eylemler sürerken Abhazya Halk Hareketi lideri ve muhalif siyasetçi Adgur Ardzinba da bir açıklama yaparak, "Bir grup milletvekili, Aslan Bzhania'nın istifası talebiyle başkana gönderildi" dedi. Ardzinba, "Başkan şu anda yanlış bilgi yaymakla meşgul. Rusya'yı arayarak Abhazya'da Türkiye yanlısı ve Batı yanlısı güçler tarafından bir darbe yapıldığını iddia ediyor" ifadelerini kullandı.

Muhalefet liderinin Abhazya'da erken başkanlık seçimi istediği de öğrenildi. Milletvekili Kan Kvarçia da yaptığı açıklamada, "Aslan Bzhania'nın kararını duymadığımız sürece Abhazya tehlikede kalmaya devam edecek" diye konuştu.

MUHALEFET 'EKONOMİK EGEMENLİK ZARAR GÖRÜR' DİYOR

Rusya, 2008 yılında Abhazya ve Güney Osetya'yı bağımsız devletler olarak tanımıştı. Dünyadaki pek çok ülke ise Abhazya'yı 1990'lı yıllardaki savaşlar sırasında ayrıldığı Gürcistan'ın bir parçası olarak kabul ediyor. Abhazyalı vekiller, cuma günü, Rusya Ekonomi Bakanı Maxim Reshetnikov ve Abhazyalı mevkidaşı Kristina Ozgan arasında ekim ayında imzalanan yatırım anlaşmasının onaylanması için oylama yapacaktı. 

Abhazya'daki muhalefet liderleri ise Rusya'daki tüzel kişilerin yatırım projelerinin Abhazya'da uygulanmasına izin verecek anlaşmanın bölgenin ekonomik egemenliğine zarar vereceği görüşünde. TASS, bugün yapılacak meclis oturumunun iptal edildiğini aktardı. Öte yandan, bölgeden gelen bilgilere göre, oturum ve oylama, parlamentoda yeterli vekil sayısına ulaşılamadığı için yapılamazken, muhalefet ve eylemciler oylamanın yapılmasını ve yatırım anlaşmasının yasalaşması için veto kararı verilmesini istiyor.

ABHAZYA LİDERİNDEN ACİL GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANTISI

Bu hafta başında Abhazya lideri Aslan Bzhania, protestocuların dört eylemcinin serbest bırakılması talebiyle Sohum'daki bir otoyolu kapatarak gösteri yapması üzerine güvenlik konseyini acil toplantıya çağırmıştı. Daha sonra gözaltından serbest bırakılan dört kişi, Rusya-Abhazya anlaşmasına referansla inşaat sektörünü düzenleyen yasanın geçmesine muhalefet ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)