AB'nin Rusya'dan LNG ithalatı son üç yılın zirvesinde

Bruegel'in verileri, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya yaptırım uygulayan AB'nin Rusya'dan sıvılaştırılmış doğalgaz ithalatının 2022'de son 3 yılın en yüksek seviyesini gördüğünü gösterdi.

Abone ol

DUVAR - Rusya-Ukrayna savaşı bir yılı aşkın süredir devam ederken, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri savaş nedeniyle Rusya'ya yaptırım uygulamayı sürdürüyor. AB'nin Rusya'dan boru hatlarıyla doğalgaz ithalatı son bir yıl içinde yüzde 80 azalsa da ülkeden sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatı 2022'de son üç yılın en yüksek seviyesini gördü.

AA'nın düşünce kuruluşu Bruegel'in verilerinden aktardığına göre, 2020'de 14.67 milyar metreküp olan AB'nin Rusya'dan LNG ithalatı, 2022'de 19.2 milyar metreküpe yükseldi.

LNG İTHALATI BİR YILDA YÜZDE 35 ARTTI

AB ülkelerinin Rusya'dan LNG ithalatı, 2020 yılında ay bazında en yüksek seviyeyi 1.74 milyar metreküple Mayıs 2020'de gördü. AB, 2021 yılında ise Rusya'dan toplam 14.22 milyar metreküp LNG aldı. Bu dönemde ay bazında en yüksek LNG ithalatı 1.68 milyar metreküple Aralık 2021'de kayıtlara geçti.

AB, savaşın başladığı geçtiğimiz yıl Rusya'dan 19.2 milyar metreküp LNG ithal etti. Bu rakam, 2020'deki LNG ithalatına göre yüzde 31, 2021'deki hacme göre ise yüzde 35 daha yüksek seviyede bulunuyor. 2022 yılında AB'nin Rusya'dan ay bazında en yüksek LNG ithalatı 1.96 milyar metreküple mayıs ayında görüldü.

AB, Rusya'dan Ocak 2023'te ise 1.5 milyar metreküp LNG ithal etti.

CREA: RUSYA'DAN GÜNLÜK 100 MİLYON EURO'LUK FOSİL YAKIT İTHALATI

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi'nin (CREA) savaşın yıldönümünde paylaştığı veriler de savaşın ilk yılında Rusya'nın fosil yakıt ihracat gelirlerinin yüzde 50, AB'den fosil yakıt ihracat gelirinin ise yüzde 90 azaldığını ortaya koydu. 

AB'nin Ağustos 2022'de Rus kömürüne, Aralık 2022 ve Şubat 2023'te Rus ham petrol ve petrol ürünlerine ambargo kararları devreye girdi. AB ülkeleri, Rusya gazına yaptırım uygulamamasına rağmen Rusya boru hatlarıyla doğalgaz ihracatını büyük ölçüde düşürürken, LNG ticareti savaşın ilk yılında hiçbir yaptırımla karşılaşmadı.

CREA'nın verilerine göre, yaptırımların etkisine rağmen AB ülkeleri Rusya'dan günlük 100 milyon euro'luk fosil yakıt ithal ediyor. Bu rakamın 30 milyon euro'sunu boru hatlarıyla gaz, 30 milyon euro'sunu ham petrol, 30 milyon euro'sunu petrol ürünleri ve 10 milyon euro'sunu LNG ithalatı oluştururken, AB Çin'den sonra Rusya'nın en büyük ikinci fosil yakıt ihracat destinasyonu konumunda bulunuyor.

BİRLEŞİK KRALLIK, RUSYA'DAN LNG İTHALATINI SONLANDIRMIŞTI

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Warwick Business School Küresel Enerji Profesörü Michael Bradshaw, enerji krizi ve savaş sürecinde AB ve Birleşik Krallık'ın tedbirlerinin benzer olduğunu fakat Rusya'dan gaz ve LNG ithalatında ayrıştıklarını belirtti. Bradshaw, "Birleşik Krallık, Rus gaz ithalatına yaptırım uyguladı. Özellikle Rusya'dan şu anda hiçbir şekilde LNG ithal etmiyor. Bu durum Avrupa için geçerli değil. Litvanya haricinde tüm AB üye ülkelerinin direkt ya da dolaylı şekilde Rusya'dan LNG ithal ettiğini söyleyebilirim" dedi. 

Birleşik Krallık, 1 Ocak 2023 itibarıyla Rusya'dan LNG ithalatını tamamen sonlandırmıştı. (DIŞ HABERLER)