AB'yle yeni kriz: Raportör gelmesin!

Ankara'yı Avrupa Parlamentosu'ndan bir heyetin ziyaret etmesi bekleniyordu. Ancak hükümet, OHAL uygulamalarını eleştiren Türkiye raportörü Piri'nin katılımını istemedi; "Al-seç yaklaşımını kabul edemeyiz" diyen AP ziyareti iptal etti.

Abone ol

DUVAR - Avrupa Parlamentosu'ndan bir heyetin yapacağı ziyaretin, 15 Temmuz sonrası uygulamaları sert bir dille eleştiren Türkiye raportörü Kati Piri'nin katılımı nedeniyle son anda iptal edildiği ortaya çıktı. Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, heyetin dün Ankara'ya gitmesi öngörülüyordu ancak hükümet Hollandalı parlamenter Kati Piri'nin heyette yer almasına karşı çıkınca ziyaret gerçekleşmedi.

AMAÇ, DİYALOĞU AYAKTA TUTMAKTI

Ziyaretin, Türkiye'deki son gelişmeler üzerine Başbakan Binali Yıldırım ile Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz arasında geçtiğimiz günlerde gerçekleşen telefon görüşmesinde planladığı belirtiliyor. Buna göre, Avrupa Parlamentosu Ankara'ya, Dışişleri Komisyon Başkanı Alman parlamenter Elmar Brok ile Piri'yi gönderme kararı aldı. Heyetin Ankara'da, "AP ile Türkiye arasında siyasi diyaloğun kopmasını engellemek amacıyla" üst düzey resmi makamlar, muhalefet temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmesi bekleniyordu.

'AL-SEÇ YAKLAŞIMI KABUL EDİLEMEZ'

Ancak Ankara, Türkiye hakkındaki açıklamaları nedeniyle Piri'yi istemediği mesajı verince, AP de ziyaretin "ileri bir tarihe ertelendiğini" bildirdi. Avrupa Parlamentosu'ndan Başkan Martin Schulz adına yapılan yazılı açıklamadaysa, ziyaretin "görüşmelerin formatı hakkında Türk makamlarıyla anlaşma sağlanamadığı için ertelendiği" belirtildi. Schulz açıklamada, "Türk makamlarıyla samimi, açık ve iyi niyetli diyalogdan yanayız. Sayın Brok ve Piri Avrupa Parlamentosu'nu temsil etmektedir. Kimin kiminle konuşacağı konusunda al-seç yaklaşımını kabul edemeyiz" dedi.

Kati Piri'nin yıllık olağan Türkiye raporunun hazırlığı için Aralık ayında da Türkiye'ye gelmesi planlanıyor. Fakat Ankara'nın randevu verip vermeyeceği merak konusu.

HDP'Yİ SAVUNMUŞTU

Piri son olarak, HDP'li vekillerin gözaltına alınması hakkında, "Türkiye'den çok kötü haberler geliyor. Yine. Şimdi de HDP'li milletvekilleri gözaltına alınıyor" demişti. Türkiye, Piri'nin darbe girişiminden önce hazırladığı ve demokrasi eleştirileri içeren raporunu da Avrupa Parlamentosu'na iade etmişti. (Deutsche Welle Türkçe)