Açığa alınan öğretmenlerle ilgili süreç 'çok kısaltılacak'
Eylül ayında açığa alınan 11 bin 301 öğretmenle ilgili soruşturma sürecinin sonuna gelindi. Milli Eğitim Bakanı Yılmaz'ın dün Eğitim-Sen heyetiyle yaptığı görüşmede, 'sürecin çok kısaltılacağını ve göreve dönüşlerde mağduriyetlerin en aza indirileceğini söylediği öğrenildi.
DUVAR – 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kamuda başlatılan tasfiye operasyonu en çok öğretmen ve akademisyenleri vurdu. OHAL kapsamında çıkartılan kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) 70 binin üzerinde kamu çalışanı ihraç edildi. Yaklaşık 14 bin öğretmen de açığa alındı. İşinden olan memurların yaklaşık 50 binini öğretmenler oluşturdu. Eylül ayında ise 9 bin 400'ü Eğitim-Sen üyesi olmak üzere 11 bin 301 öğretmen açığa alındı. Eğitim-Sen üyesi 250 akademisyen ve öğretmen ihraç edildi. Sadece Tunceli'de 419 öğretmen ve memur kısa sürede yeniden göreve başlatılırken, yaklaşık 9 bin Eğitim-Sen üyesiyle ilgili soruşturma devam ediyor. Bu öğretmenler eylül ve ekim aylarında maaşlarının üçte ikisini alabildiler.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, geçen ay yaptığı açıklamada, açığa alınanlarla ilgili sürecin ekim başında tamamlanacağını açıklamasına rağmen bu konuda henüz bir gelişme olmaması üzerine Eğitim-Sen yönetimi dün Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'la görüştü.
Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, bakanla yaptıkları görüşmenin detaylarını, sendika olarak taleplerini ve süreci Duvar'a anlattı.
'SENDİKAL FAALİYETLER YARGI GÜVENCESİNDE'
Karaca, Bakan Yılmaz'la yaptıkları görüşmede, öğretmenlerin sendikal faaliyetleri nedeniyle açığa alınmasının yanlışlığını ve biran önce göreve iade edilmeleri yönündeki taleplerini ilettiklerini söyledi. 'FETÖ' adıyla yürütülen soruşturma kapsamında yönetici düzeyinde 25 üyelerinin de telefonlarında ByLock çıktığı iddiasıyla açığa alındığını vurgulayan Karaca “FETÖ'yle hiç ilişkisi olmayan üyelerimizin de bu listeye dahil edilmesinden duyduğumuz rahatsızlığını anlattık. Arkadaşlarımızın bu kapsama süreci karıştırmak maksadıyla alındığı söyledik” dedi ve ekledi: “Sendikal çalışmaların, eylem ve etkinlerimizin darbe süreci ile ilişkilendirilmek istenmesini kabul etmediğimizi, bu eylemlerle ilgili sendikal faaliyetleri destekleyen onlarca yargı kararı olduğunu bir kez daha dile getirdik.”
AÇIĞA ALINAN ÖĞRETMENLERİN DURUMU
Eğitim-Sen Başkanı Karaca, açığa alınan öğretmenlerin durumuyla ilgili ise son durumu şöyle özetledi:
“Sendikal faaliyetlerin; açığa alma, görevden çıkarma ve çeşitli cezalar kapsamında değerlendirilmesi için yerellerde ve merkezi olarak özel çaba gösteren çevreler olduğunu görüşmede bakana aktardık ve bu yönelimden duyduğumuz rahatsızlığı ifade ettik. Özellikle il ve ilçe milli eğitim müdürleri, sendikal faaliyetleri nedeniyle öğretmenlere maaş kesimi, sürgün gibi cezalar verilmesi için girişimlerde bulunuyor. Bu tür yönelimler de hukuka aykırıdır ve mahkemelerden döner.
'SORUŞTURMA SÜRECİ ÇOK KISALTILACAK'
Açığa alınan öğretmenlerle ilgili MEB'in hızla bir değerlendirme yapması ve adım atması talebimiz oldu bakandan. Milli Eğitim Bakanı da, çalışmaların sürdüğünü, süreçte tüm bu uyarıları dikkate alacaklarını söyledi. Ayrıca sürecin (açığa alınan öğretmenler) çok kısaltılacağını ifade ettiler. Göreve dönüşlerde mağduriyetlerin en aza indirileceğini de bakan dile getirdi.
'AİHM'DEN ÇOK BÜYÜK CEZALAR ÇIKABİLİR'
Yürüttükleri yargı süreci hakkında da bilgi veren Karaca, “Şu anda özellikle ihraç edilen 250 üyemiz için Danıştay'a dava açtık. Danıştay'dan çıkacak karara göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) gidebiliriz. Açığa alına öğretmenlerin durumuyla ilgili de mağduriyetlerin giderilmemesi durumunda OHAL'in bitimiyle Danıştay, İdare mahkemeleri ve AİHM'e uzanan davalar açacağız. Haksızlığa uğrayan öğretmen ve diğer memurların büyük maddi ve manevi kayıpları söz konusu. Hükümetin bu mağduriyetleri gidermemesi halinde AİHM'den toplamda çok büyük tazminat kararları çıkabilir.”