Açık Bilim'de 'kapalı Türkiye' tartışması

15 Temmuz darbe girişiminin sonuçları bilimsel toplantıları da yansıdı. Türkiye'den üç bilim insanının YÖK'ün yasağı nedeniyle Manchester'da düzenlenen Uluslararası Avrupa Açık Bilim Forumu'na katılamadığı iddia edildi.

Abone ol

DUVAR - Darbe girişimi sonrası üniversitelerde yaşanan açığa almalar ve tutuklamalara bazı bilim insanlarının yurt dışı çıkış yasağı nedeniyle uluslararası bilimsel toplantılara katılamamaları da eklendi. Bu yıl Manchester'de yapılan Uluslararası Avrupa Açık Bilim Forumu'na (ESOF) Türkiye'den de 3 bilim insanının kayıt yaptırmış olmasına rağmen gidemediği ortaya çıktı.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre 82 ülkeden uzmanın katıldığı etkinliğe Türkiye'den katılımın olmama nedeni, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) 15 Temmuz darbe girişimi sonrası akademisyenlere getirdiği yurtdışı yasağı.

'ÖYLE ŞEYLER DUYDUM Kİ...'

Euroscience Başkanı Lauritz Holm-Nielsen de forumun açılışında yaptığı konuşmada Türkiye'deki gelişmelere bir cümleyde de olsa değindi.

Euroscience Genel Sekreteri Peter Tindemans, forumda Brexit ve İngiltere öne çıkarken Türkiye'nin geri planda kalmasını haksızlık olarak tanımlıyor. Tindemans, "Bilimin seyahat özgürlüğüne, fikir ve uzmanların değişimine ihtiyacı var. Günümüz Türkiyesi'nde böyle bir sorun sözkonusu ama Birleşik Krallık'ta bundan söz edemeyiz" diyor.

Peter Tindemans, Euroscience'ın Türkiye'deki gelişmelerden ciddi kaygı duyduğunu belirtiyor. Tindemans, "Türk meslektaşlarımdan korkunç şeyler işittim. Düşüncelerini ifade etmeye korkar hale gelmişler. Bazıları önlem olarak cep telefonlarındaki tüm içeriği silmiş" diye konuşuyor.

'KONTROL ALTINA ALMAK İSTİYOR'

Tindemans, Türkiye'de daha önce de buna benzer olayların yaşandığına işaret ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde, 2011 yılında Türkiye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA) yönelik müdahalesini hatırlatan Peter Tindemans, "Tüm ülkeyi kontrol altına almak Erdoğan'ın ruhuna işlemiş, öyle anlaşılıyor" ifadelerini kullanıyor.

Euroscience'ın yanı sıra Alman Rektörler Birliği ve Max Planck Topluluğu da Türkiye'deki duruma ilişkin mektuplar kaleme almışlar. Euroscience yetkilileri, Erdoğan'a hitaben kaleme aldıkları mektuba yanıt verilmediğini belirtiyorlar.

ERDOĞAN'A ORTAK MEKTUP

ABD'nin en büyük bilim insanları kuruluşu olan Amerikan Bilimsel İlerleme Topluluğu (AAAS) da Erdoğan'a hitaben bir mektup kaleme almış. AAAS Genel Direktörü Rush Holt, "Mektubu diğer Amerikan bilim örgütlerinin imzalamasını rica ettik" diye bilgi veriyor. Türkiye'deki gelişmeler hakkında sağlıklı bilgi edinmekte zorlandıklarını belirten Holt, "Örneğin üniversitelerden kesin olarak kaç kişinin ihraç edildiğini saptayamadık" diyor.