'Açlıktan değil, zevk için': Hedonik açlıkla nasıl başa çıkılır?

Bilim insanları, açlık motivasyonuyla değil, zevk için yemek yeme arzusunu 'hedonik açlık' olarak tanımlıyor. Teorik olarak zevk için yemekte herhangi bir sorun olmasa da fazlası zarar verebiliyor.

DUVAR - Besleyici ve lezzetli bir yemekten sonra bile kendinizi sadece zevk için atıştırmalıklar yerken bulduysanız ve kendinize 'Neden?' diye sorduysanız bu sorunun cevabı 'hedonik açlık' olabilir. Bilim insanları bu durumu 'açlık motivasyonuyla değil, zevk için yiyecek tüketme arzusu' diye açıklıyor. Bu yeme alışkanlığı adını Yunanca 'zevk' anlamına gelen 'hedone' kelimesinden alıyor. Hedon aynı zamanda Yunan mitolojisindeki zevk tanrıçası. Tüm gönüllü gıda tüketimlerinde bir derece zevk söz konusu olsa da bu durumda itici güç kalori ihtiyacı olmadığı için genelde gıdanın kolay bulunduğu ve açlığın nadir görüldüğü topluluklarla ilişkilendiriliyor.

Haberin Devamı
İslam Memiş'ten altın ve gümüş uyarısı: Çarşı pazar karışır Sıcaklardan bunalanlar için Antalya’nın muhteşem yaylaları Gündem kademeli emeklilik: Önce 2000 sonra 2008... Sürücüler dikkat: 22 Temmuz güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları La Liga'nın en çok kazananları: Birinci şaşırttı, Arda listede yok TCMB anketi açıklandı: Beş ay sonra dolar/TL ne kadar olacak?