Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül: Faytonları turistik araç haline getireceğiz

Adalar'da sıfır atık ile ilgili çalışmanın tanıtım toplantısı yapıldı. Ama söz konusu olan Adalar olunca yine faytonlar gündeme geldi. Başkan Erdem Gül, 'kaldırmak zor' dedi. Faytoncular 'fayton plakası' istedi.

Abone ol

Ferhat Yaşar

DUVAR - WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), uluslararası çevre gündeminin en önemli konularından biri olan plastik kirliliğini önleme çalışmaları kapsamında, Adalar Belediyesi ile önemli bir adım attı. İstanbul’un Adaları Sıfır Atık Uygulama Bölgesi projesi Büyükada'da İDO iskelesinde düzenlenen basın toplantısıyla başlatıldı.

Plastik kirliliğine dikkat çekmek için Fransa’dan yola çıkan WWF’e ait Blue Panda yelkenlisinin de ziyaret ettiği Büyükada’da İDO iskelesinde gerçekleştirilen etkinlikte, WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli kısa bir açış konuşması yaptı. Plastik kirliliğine son vermenin yolunun davranış değiştirmekten geçtiğini vurgulayan Pasinli, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Adalar Belediyesi’ne iş birlikleri için, ayrıca etkinlik için mekan sağlayan İDO’ya  teşekkür etti.

'BURADA OLANLAR GELECEK İÇİN UMUT TAŞIMAYA DEVAM EDECEK'

WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar Adalar'daki projenin başarılı olmasının, örnek oluşturması açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Bayar, “Denizlere her yıl 8 milyon ton atık karışıyor. Bu korkunç bir manzara. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesi kapsamında yürütülen bu çalışma daha farklı ölçekli başka çalışmaların yolunu açacak. Ülkemiz ve dünyamız için denizlerimizin bugün karşı karşıya bulunduğu bu tabloyu değiştirmek zorundayız. Bugün burada bu iskelede gördüğümüz tablo aslında, çevre kirliliğiyle ilgili mevcut gidişatı değiştirmenin anahtarıdır. Bakın bugün Bakanlık, yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları ve yerel toplum, burada yaşayan insanlar, hepimiz bir aradayız, dayanışma içindeyiz. Bu dayanışma ve kararlılık sürdüğü müddetçe gelecek için de güçlü bir umut taşımaya devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

'MUTLULUK VERİCİ'

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sadiye Bilgiç Karabulut ise şunları söyledi: “2017 yılında sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde oluşan atıkları kontrol altına almak ve gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak adına hayata geçirilen 'Sıfır Atık Projesi'nde kısa bir sürede güzel bir noktaya gelindi. İstanbul’un Adaları’nın sıfır atık uygulamasına geçmesi mutluluk verici. Böylelikle diğer adalarımıza, turistik sayfiye beldelerimize örnek olacak bir model üzerinde çalışma fırsatımız olacak.”

'ÇEVRE SORUNU BİLİNÇ, KÜLTÜR VE EĞİTİM MESELESİ'

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, Adalar’nın Sıfır Atık Uygulama Bölgesi projesi için pilot bölge seçilmesinden gururlu ve heyecanlı olmalarının yanı sıra sorumluluklarının da farkında olduklarının altını çizdi. Gül, şunları dedi: “Çevre sorunu bir bilinç, bir kültür, bir eğitim meselesidir. En ötesinde de nefes alıp verme meselesidir. Nefes alıp vermeyi daha da sürdürmek istiyorsak bu sorunun çözümü için hep birlikte, bütün varlığımızla çalışmalıyız. Adamızın pilot bölge seçilmesi,  bizim açımızdan kıvanç verici. Çevre kirliliği meselesinde bugünden sonra daha fazla çalışacağız. Sıfır atık konusunun öneminin ve sorumluluğumuzun farkındayız. Pilot alan olarak çok dersimiz var ve çalışmaya hemen başlayacağız. Bütün kurumlar iş birliği yaparak üstesinden geleceğiz.”

'SOMUT ADIMLAR EKİM AYINDA ATILACAK'

Faytonlarla ilgili açıklama yapan Erdem Gül, daha önce bazı belediyelerde faytonlar vardı ve onların kaldırılması çok kolaydı çünkü onlar turistik araçlar olarak kullanılıyordu diyen Gül; “Ancak Adalar öyle değil. Adalar’da faytonlar bir ulaşım aracı olarak kullanılıyor ve kaldırılması çok zor. Faytonları bir ulaşım aracı olmaktan çıkarıp sembolik bir turistik araç haline getireceğiz. Bununla ilgili Büyükşehir ile ortak çalışıyoruz. Ekim ayında somut adımlar atılmaya başlayacak. Faytoncularla da iletişim halindeyiz." dedi.

FAYTONCULARIN TALEBİ: PLAKALI ULAŞIM ARACI

Faytoncular Odası Başkanı Hıdır Ünal, önümüzdeki haftalarda Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile de görüşeceğini ve bu konu hakkında çözümler önereceğini söylüyor. Faytoncuların taleplerini Ekrem İmamoğlu’na da anlatacaklarını söyleyen  Ünal, “Eğer sistemin değişimi kaçınılmaz ise, biz buna uyarız ancak faytoncu arkadaşlarımız ve aileleri mağdur olmaması için bizim taleplerimizin karşılanması gerekiyor. Tabii ilk olarak faytonların kalması yönünde uzlaşmaya çalışacağız ancak faytonlar ille kalkacak diyorlarsa, bize plakalı ulaşım araçları verilsin biz de mağdur olmayalım” diyor.

Ancak bazı faytoncular ise tepki gösterdi. Bunun bir oyun olduğunu söyleyen faytoncular, "Faytonları önce ulaşım aracı olmaktan çıkaracaklar daha sonra ise tamamen ortadan kaldıracaklar." diyor. Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül'ün 5 aydır Adalı olduğunu söyleyen faytoncular son olarak şu ifadeleri kullandı: " Erdem bey gitsin yerli adalılara sorsun bakalım onlar ne diyor. Yüzde 90'ı kalsın diyecek."