Adaların Atları Platformu: Dörtyol’a 100 at gönderildi, 10 at ilk günlerde stresten öldü

Adaların Atları Platformu, Hatay'ın Dörtyol Belediyesi'ne 100 atın gönderildiğini, atların 10'unun ilk günlerde yolculuk şartlarından ve stresten öldüğünü açıkladı.

Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Hatay Dörtyol Belediyesi’ne gönderilen 50 atın kaybolmasıyla ilgili açıklama yapan Adaların Atları Platformu, "Kayıtlarımıza göre Dörtyol’a 50 at değil 100 at gönderildi. Atlar 13 Ağustos ve 18 Ağustos 2020’de, 4 tır seferi ile İstanbul’dan Hatay’a gittiler. Bu yüz attan 10’unun, uygunsuz yolculuk şartları ve stres nedeniyle ilk günlerden öldüğünü öğrendik" dedi.

Adalar’dan gönderilen 860 atın tamamının İBB tarafından yerinde kontrol edilmesini istediğini açıklayan Playform, "Bu atların çipleri var. Teslim edildikleri belediyeler ve diğer alıcılar tarafından ilçe tarım müdürlüklerine kayıt edilmiş olmaları gerekiyor. Kayıt yaptırmayan sorumlular ve atları denetimsiz bir şekilde teslim eden İBB yetkilileri hakkında yasal işlem yapılmalıdır. Kötü şartlarda bulunan bütün atların Adalar’a geri getirilerek İBB tarafından at sağlığına uygun şekilde bakılmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'BİRÇOK FAYTONCU DİRENDİ'

Burgazada’da yaşayan oyuncu Lale Mansur da Adalar’da atların başına gelenleri Şanar Yurdatapan’ın “Düşün Düşün” programında anlattı. Mansur “Aralık 2019'da fayton yasaklandıktan sonra, ruam hastalığı dolayısıyla bu yasak geldi, fakat Burgaz’da ve Heybeli’de ruam yok. Oradaki atlar alınıp Büyükada’ya götürülmek isteniyordu. Faytoncular atlarını faytonlarını satsınlar, atlarını belediyeye versinler isteniyordu. Birçok faytoncu buna çok ciddi direndi” dedi.

'BİR SÜRÜ AT ARPALAMADAN ÖLDÜ'

Faytonlar kaldırıldıktan sonra atlarla ilgili kimsenin bir projesi olmadığını söyleyen Mansur, "Belediye, bunları bedava olarak ‘sahiplenirdi.’ Fakat bunların kontrolü yapılmadı. Ayrıca bu atlar, doğumlarından beri bir aileyle yaşamışlar. Onlar büyük bir travma geçirdiler. Ve yüzlercesi öldü, bağlı kalmaktan. Kendinizi düşünün. Zincirle bağlısınız, ha bire yemek yediriyorlar ama hareket yok. Bu, arpalama denen hastalığa yol açıyor, bir sürü at bu şekilde öldü” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)