Adalet Bakanı Tunç, 'Kılıçdaroğlu'na zorla getirme kararı' sorusuna yanıt vermedi

Adalet Bakanı Tunç, Aydın Üniversitesi’nin akademik yılı açılışında "yargı reformu"nu anlattı, eski CHP lideri Kılıçdaroğlu hakkında verilen “zorla getirme” kararına ilişkin sorusunu yanıtsız bıraktı.

Abone ol

DUVAR - Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Aydın Üniversitesi’nin akademik yılı açılışına katıldı, “Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında çok önemli mevzuat değişiklikleri, düzenlemeleri" yapılacağını söyledi. 

ANKA'nın aktardığına göre konuşmasında AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında 64 bin bugün ise 185 bin akademisyen bulunduğunu vurgulayan Tunç, özetle şunları söyledi:

- Son 22 yılda özellikle temel hak ve özgürlüklerin genişletilmesi anlamında, Türkiye’nin yüksek standartlı bir demokrasiye kavuşması anlamında sessiz devrim sayılabilecek önemli reformlara imza attık. Mevzuatımızın tamamını yeniledik. Bizim okuduğumuz yıllarda hukuk fakültesinde 80 yıllık kanunlar vardı önümüzde ve artık çağın ihtiyaçlarına cevap veremez hâle gelmişti. Dolayısıyla yeni ihtiyaçlar karşısında bu kanunlarımızın çağa uygun hâle getirilmesi gerekiyordu.

- Temel kanunlarımızın tamamını biz son yıllarda yeniledik. Ceza kanunlarımızı, Borçlar Kanunumuzu, Ticaret Kanunumuzu, Hukuk Muhakemeleri, Ceza Muhakemeleri Kanunumuzun hepsinin tamamını yenilemiş durumdayız. 2009, 2015 ve 2018 yıllarında üç tane yargı reformu strateji belgesi açıklandı ve o belgelerdeki hedefler doğrultusunda çok sayıda kanun değişiklikleri, yeni düzenlemeler hayata geçirildi. Tabii şimdi dördüncüsünün hazırlığını yapıyoruz. Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında da yine çok önemli mevzuat değişiklikleri, düzenlemeleri olacak. Özellikle ceza adaleti sistemiyle ilgili, ceza adalet sisteminin soruşturma, kovuşturma ve infaz aşamasını daha da güçlendiren, soruşturmanın etkinliğini artıran, toplumda suç işlenmesini önleyen ve suç ve suçluyla mücadeleyi daha etkin hâle getirebilecek önemli mevzuat değişikliklerini bu yargı reformu strateji belgesi kapsamında inşallah gerçekleştireceğiz.

- Bir taraftan mevzuatımızın toplumun ihtiyacına cevap verebilmesi önemli. Diğer yandan anayasal reformlar bakımından da bugün yeni anayasa noktasında sıcak bir gündemimiz var. Tabii yeni anayasa tartışmalarına gelmeden önce bugüne kadar son yıllarda yaptığımız anayasa değişiklikleri de aslında temel hak ve özgürlükleri güçlendiren, hak arama yollarını artıran, Türkiye’nin vesayetçi anlayıştan kurtulup, darbeci anlayıştan kurtulup demokrasiye saygılı, özellikle vatandaşlarımızın hak arama yollarını artıran önemli yapısal reformları da geçtiğimiz yıllarda hayata geçirdik. Temel hak ve özgürlükler, kadın hakları, çocukların korunmasıyla ilgili düzenlemeler; bunların anayasal güvenceye kavuşturulması, bunlar darbe anayasasında eksikti. 2010 ve 2017 değişikliklerinde bunlar hayata geçti.

KILIÇDAROĞLU'NA 'ZORLA GETİRME' KARARI

Bakan Tunç, salondan ayrılırken gazetecilerin CHP 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi’nin verdiği “zorla getirme” kararına ilişkin soruyu yanıtsız bıraktı.

(ANKA HABER AJANSI)