Adalet Kaya: Bakanlık kürtaj yapılmaması için talimat mı verdi?

Gazete Duvar'ın yaptığı 'Diyarbakır'da kürtaja fiili yasak: 'Doktorum bu günahın altına girmez' haberi, DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya tarafından Meclis gündemine taşındı.

Abone ol

DUVAR - DEM Parti Milletvekili Adalet Kaya, Diyarbakır'da bulunan hastanelerde uygulanan fiili kürtaj yasağına ilişkin Evrim Deniz'in Gazete Duvar'a yaptığı haber sonucu ortaya çıkan verileri Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na sordu.

Kaya, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu tarafından yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde şunları söyledi:

"Vekili olduğum Diyarbakır ilinde de hem kamu hastaneleri hem de özel hastaneler yasal prosedüre uymamakta ve isteğe bağlı kürtajı gerçekleştirmemektedir.

Gazeteci Evrim Deniz, Diyarbakır’daki fiili kürtaj yasağına ilişkin haberinde; görüştüğü 11 kamu hastanesinin 9’unda kürtajın yasak olduğunu belirtildiğini, 2’sinde ise kişi evli ve gebeliğin sağlık açısından risk oluşturması durumunda babanın da rızası alınarak gebeliğin sonlandırıldığını bildirmektedir. Deniz, kürtaj işlemine dair soru sorduğu bir hastane sekreterinin "Doktorumuz böyle bir günahın ve sorumluluğun altına girmeyecektir" şeklinde cevap verdiğini ifade etmektedir.

Diyarbakır’daki özel hastaneler ile görüşen Diyarbakır SES Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak; özel hastanelerin de ancak evli olan kadınlara eşlerinin onayı ile kürtaj işlemini yaptığını; Özel hastanelerde istenen yüksek fiyatlar ve kamu hastanelerinde uygulanan fiili yasak kadınları hijyenik olmayan, tıbbi teçhizat açısından yetersiz yerlerde kürtaj olmaya zorunlu bırakmaktadır. Bu durum kadınların sağlığını ve hayatını riske atmaktadır."

'BAKANLIK KÜRTAJIN YAPILMAMASI YÖNÜNDE TALİMAT MI VERDİ?'

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu tarafından yanıtlanması talebiyle verdiği önergede şu soruları sordu:

1- Kamu hastanelerinde isteğe bağlı kürtaj işlemi neden yapılamamaktadır?

2- Bakanlığınız isteğe bağlı kürtajın yapılmaması yönünde talimat mı vermiştir?

3- Son 5 yıl içinde, yıllara göre, Diyarbakır genelindeki tüm hastanelerde yasal süresi içinde yapılan kürtaj başvuru sayısı kaçtır? Bu başvurulardan kaçı kabul edilmiştir?”

(HABER MERKEZİ)