Adalet Komisyonu Başkanı'ndan af açıklaması

MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, MHP’nin verdiği af teklifi 1 aydır Adalet Komisyonunda beklerken 2 gün önce verilen AK Parti teklifinin gündeme alınmasını eleştirdi. Bulut, “Komisyonda gündem belirlerken kriteriniz nedir? Buradaki esas numarası mı toplumdaki etkisi ve önemi mi, yahut komisyonun dışında başkaları için bu yasa teklifinin daha ehemmiyet ifade etmesi mi?” diye sordu. Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, MHP’nin büyük beklenti yaratan af teklifinin bir an önce gündeme alınmasını isteyen MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’a, “Belirli kısımlarında bir anlaşma konsensüs sağlanırsa elbette görüşülür” dedi.

Abone ol

DUVAR - Meclis Adalet Komisyonu, AK Parti’nin “Bazı aboneliklere ilişkin icra takibi” kanun teklifini görüşmek için toplandı. Toplantıda MHP’nin “Şartlı Ceza İndirimi” teklifi yaklaşık 1 aydır beklerken 3 gün önce sunulan AK Parti teklifinin öne alınarak görüşülmesi eleştirildi. MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, Komisyon gündeminin nasıl belirlendiğini sordu, “Bu teklif tartışılsın, yapıcı, katılımcı fikirlerle beslensin diye huzura getirildi. Toplumsal beklenti karşısında bir an önce burada görüşülmesi ve nihayete erdirilmesi kaçınılmaz bir zorunluluktur” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre de muhalefet milletvekillerinin verdiği tekliflerin gündeme alınmamasının yürütme ile yasamanın içiçeliğinin ispatı olduğunu söyledi.

Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, MHP’nin büyük beklenti yaratan af teklifinin bir an önce gündeme alınmasını isteyen MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’a, “Belki doğru söylüyorsunuz ama çok hassas, tamamen siyasi bir konu. Bunu partilerin bir takım istişareler yaparak bir noktaya getirmesi gerek. Belirli kısımlarında bir anlaşma konsensüs sağlanırsa elbette görüşülür” dedi.

KOMİSYON GÜNDEMİ NASIL BELİRLENİYOR?

AK Parti teklifini görüşmek için toplanan Adalet Komisyonu’nda MHP adına söz alan Tokat Milletvekili Yücel Bulut, “Bunu Komisyon başkanımıza eleştiri olarak kabul edebilirsiniz” diyerek şunları söyledi: “Son 20 yılda Türkiye genelinde icra takiplerinin sayısı arttı. Bu kanun teklifi toplumsal bir sorunu çözme noktasında yapıcı bir girişim. Fakat MHP’nin getirdiği ve bu kanun teklifi kadar önemli bir başka kanun teklifi komisyona intikal etmiş olmasına rağmen aylardır bekliyor. Türkiye, tüm yönleriyle 4 gözle bu kanun teklifinin nihayete ermesini ya da bu tartışmaların son bulmasını bekliyor. MHP’nin kanun teklifi komisyonunuza 12 Ekim’de intikal etmiş olmasına rağmen bundan yaklaşık 1 ay sonra 13 Kasım’da komisyona havale edilmiş kanun teklifini üstelik tüm Türkiye’yi yakından ilgilendiren bir kanun teklifinden daha evvel ve ileri şekilde görüşmeye değer bulmanızı anlamlı kabul ediyoruz.”

Yücel Bulut Komisyon Başkanı Hakkı Köylü’ye “Komisyonda gündem belirlerken kriteriniz nedir? Buradaki esas numarası mı toplumdaki etkisi ve önemi mi, yahut komisyonun dışında başkaları için bu yasa teklifinin daha ehemmiyet ifade etmesi mi?” diye sordu.

'BİR AN ÖNCE GÖRÜŞÜLÜP NİHAYETE ERDİRİLMELİ'

MHP tarafından hazırlanan teklifi tartışılmaz kutsal bir metin olarak görmediklerini ifade eden Bulut şöyle devam etti: “Bir an önce yasalaşmalı, herkes bu kanun teklifine imza atmalı gibi anlayışımız yok. Bu kanun teklifi Genel Başkan Yardımcımız Feti Yıldız ve komisyonumuzca hazırlanarak sunuldu. Bu tartışılsın, yapıcı, katılımcı fikirlerle beslensin diye huzura getirildi. Tartışılmasından rahatsız olmuyoruz. Buradaki komisyon üyelerinin yapıcı katkı ve eleştirilerinden endişe etmiyoruz. Bu toplumsal beklenti karşısında bir an önce burada görüşülmesi ve nihayete erdirilmesi kaçınılmaz bir zorunluluktur. Görüşülen kanun teklifinin MHP’nin kanun teklifinin önünde alınarak komisyona getirilmesini eleştiriyoruz. Bunun arkasındaki gerekçelerin komisyon başkanı tarafından açıklanmasını bekliyoruz.”

'YASAMA İLE YÜRÜTMENİN İÇİÇELİĞİNİN İSPATI'

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre de AK Parti milletvekillerince verilen teklifin hızla Komisyon gündemine alındığına dikkat çekerek şunları söyledi: “İktidar partisi milletvekilleri, sistem itibariyle artık 1. 2. 3. parti diyoruz. Anayasa görüşmeleri esnasında Güçlü Meclis, kuvvetler ayrılığı daha belirgin olacak dediniz buradaki düşüncenin arkasında iseniz milletvekilleri arasında ayrım yapmamanız lazım. Muhalefet milletvekilleri tarafından verdiğimiz hiçbir teklif bırakın bu hızı hiçbir şekilde hiçbir komisyonun gündemine gelip görüşülmesi mümkün olmuyor. Aylar öncesinden verilip kamuoyunda ciddi tartışma yaratan teklifler hali hazırda duruyor. Bunun altını çizmekte fayda var. Bu şunu gösteriyor Yasama ile yürütmenin iç içe olduğunun ispatı. Teklif geldiği gibi elden takip ediliyor diğer partiler açısından ciddi bir farklılık var. Bu anti demokratik bir uygulama.”

Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, eleştirilere yeri geldiğinde yanıt vereceğini söyledi.

YILDIZ: BİR AN ÖNCE GÜNDEME ALINIP YASALAŞMALI

MHP’nin af teklifinin mimarı MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız da Komisyon’da söz aldı. FETÖ talimatlarıyla karar veren yargı mensuplarının en hızlı şekilde yargıdan uzaklaştırıldığını ama 14 yılda verdikleri kararların yerinde durduğuna dikkat çeken yıldız şunları söyledi: “FETÖ mensubu hakim ve savcıları adalet sistemindeki tahribatını biraz olsun gidermek için sunduğunuz Meclis Başkanlığına sunduğumuz cezalarda şartlı indirim kanun teklifi Komisyonda beklemekte. Aylardır af, ceza indirimi, cezaevleri ile ilgili toplumun her kesiminde yoğun tartışmalar yaşanmakta. Toplumda ceza indirimi ile ilgili büyük beklenti oluştu. Bu sırada bir takım çevreler de yasalaşmaması için de olanca güçleriyle çaba göstermiş hatta bazı dramatik olayları gündeme getirerek toplumu etkilemeye çalışmışlardır. Bu tartışmalar yaşanırken cezaevlerinin içler acısı durumu da ortadadır. Tutuklu hükümlüler insan haysiyetine aykırı üst üste yatmaktadır. 10 kişilik koğuşta 40 kişi kaldığı hususu aylardır söyleniyor. Bir insan tutuklu ve hükümlü olabilir ama insan olmaya devam eder. Kanun teklifi öncesi ve sonrasında gelen on binlerce mektubu koyacak yer bulamıyorum. Cezaevlerindeki sıkışıklığı ve FETÖ’nün yargıdaki tahribatını gidermek için teklifimizin bir an önce gündeme alınması, yasalaşması gerekir. Teklifimiz yasalaşırsa 162 bin tutuklu ve hükümlü hukuki durumunda değişiklikler olacaktır. Fazla bekletmeden gündeme alınmasını talep ediyoruz.”

KOMİSYON BAŞKANI: PARTİLER ANLAŞIRSA OLUR

Komisyon Başkanı Hakkı Köylü bu sözler üzerine, “Belki doğru söylüyorsunuz ama çok hassas bir konu. Tamamen siyasi bir konu. Bunu partilerin bir takım istişareler yaparak bir noktaya gelmesi gerek. Böyle olmayınca diğer kanunlar gibi hemen burada görüşmeye açmanın çok fayda sağlamayacağını düşünüyorum. Bu bakımdan partiler bir çalışma yapsınlar, belki de yapıyorlardır bilmiyorum. Belli bir noktaya geldikten sonra, belki belirli kısımlarında bir anlaşma konsensüs sağlanırsa elbette görüşülür” dedi.