Adalet Kurultayı'nda OHAL Komisyonu'na çağrı: Komisyon'u adalete davet ediyoruz

CHP öncülüğünde Çanakkale’de yapılacak Adalet Kurultayı bugün başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Adalet Kurultayı öncesinde Çanakkale Şehitleri Anıtı’nı ziyaret etti. Kurultay’da Hafıza Sokağı oluşturuldu. Hafıza Sokağı'nda 'Tahir Elçi, Metin Göktepe, Musa Anter, Turan Dursun'un yanı sıra Yasin Börü'nün de fotoğrafları yer aldı. Adalet Kurultayı 4 gün sürecek. Hergün 2 ana panel, alt başlıklarda 10’a yakın çalıştay düzenlenecek. Adalet Kurultayı başlıyor

Abone ol

ÇANAKKALE - CHP öncülüğünde “Hak, hukuk, adalet” sloganıyla Çanakkale’de 4 günlük Adalet Kurultayı başladı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun konuşmasıyla başlayan Kurultay’da Hafıza Sokağı oluşturuldu. Çok sayıda katliamın hatırlatıldığı Hafıza Sokağı’nda 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybeden vatandaşlar da anıldı. Bu bölümde Ömer Halisdemir ve AK Parti’nin reklamcısı olarak bilinen Erol Olçok fotoğrafları yer aldı.

KATILIMCILARA GBT TARAMASI

Çanakkale Eceabat Kocadere Kamp Alanı’nda düzenlenen ve 4 gün sürecek Kurultay için Jandarma görevlileri yoğun güvenlik önlemi aldı. Çanakkale merkezden başlayarak kamp alanına kadar tüm güzergahta yol boyunca yoğun güvenlik önlemleri alındı. Katılımcılar kamp alanına girmeden önce oluşturulan bir güvenlik noktasında durduruldu, kimlikleri alınarak tek tek güvenlik taramasından geçirildi.

Kamp alanına girişte de ayrı bir güvenlik noktası daha oluşturuldu. Jandarmanın yanı sıra özel güvenlik görevlilerinin bulunduğu noktada katılımcılar x-ray cihazlarından geçti, ayrıca tek tek çantalar arandı.

İLK KONUŞMA KILIÇDAROĞLU’NDAN

Kurultay planlandığı gibi saat 09.30’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasıyla başladı. Kılıçdaroğlu’nun bir saate yaklaşan konuşması sık sık “Hak, hukuk, adalet” sloganları ile kesildi. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından ara verilmeden Kurultay programına başlandı.

Kılıçdaroğlu, Adalet Kurultayı'nı açtı: Berberoğlu'nun tutuklanması bardağı taşırdı

OYA BERBEROĞLU: ENİS’İ SİYASETE BEN İTTİM

“Mahkemede adalet” paneli öncesi “Yaşanmış Olaylar” bölümünde tutuklu bulunan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun eşi Oya Berberoğlu konuştu. Enis Berberoğlu’nu siyasete girmesine verdiği desteği esprili bir şekilde anlatan Oya Berberoğlu, “Enis’i siyasete ben ittim, onun hiç suçu yok. Bir suçlu varsa o benim, beni alın” dedi. Eşinin cezaevinden gönderdiği mesajı okuyan Oya Berberoğlu, MİT tırları haberinin yayınlandığı Aydınlık gazetesine açılan davayı anlatarak eşinin serbest bırakılmasını istedi.

İLK GÜNE 10 ÇALIŞTAY

Kurultay programı kapsamında yaklaşık 55 çalıştay yapılacak. Kurultay'ın ilk günü siyasette adalet ve kadın, doğa hakları, kentleşme ve insan, kültür sanatta adalet ve toplumsal huzur başlıklarının yer aldığı yaklaşık 10 çalıştay düzenlendi. Gazete Duvar Genel Yayın Yönetmeni Ali Duran Topuz da 'Toplumsal Huzur' ve 'Yargı Bağımsızlığı' başlıklı çalıştaylara katıldı.

HAFIZA SOKAĞI KURULDU

Kurultay alanında Hafız Sokağı oluşturuldu. Burada havalimanı katliamı, 12 Eylül askeri darbesi, 10 Ekim Ankara Gar katliamı, Uludere/Roboski katliamı, Suruç katliamı, Zirve Yayınevi katliamı, Bingöl katliamı, Bahçelievler katliamı, Çorum katliamı, Başbağlar katliamı gibi çok sayıda katliam hatırlatıldı, Fotoğraflar ve küçük notlarla Necip Hablemitoğlu, Hrant Dink, Turan Emeksiz, Tahir Elçi, Metin Göktepe, Musa Anter, Turan Dursun, Gaffar Okan cinayetleri hatırlatılarak hepsinin altına onlar için adalet istendiği notları düşüldü.

Yaşı büyütülerek asılan Erdal Eren’in yanı sıra 12 Eylül döneminde idam edilen ülkücü hareketin simge isimlerinden Mustafa Pehlivanoğlu da hafıza sokağında yer aldı.

Hafıza Sokağı’nda açlık grevinde 170 günü geçen KHK ile ihraç edilmiş eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için de adalet istendi.

Ege Üniversitesinde bıçaklı kavgada hayatını kaybeden ülkücü Fırat Çakıroğlu da, Kobani gösterileri sırasında öldürülen Yasin Börü de unutulmadı.

EROL OLÇOK ADALET KURULTAYI’NDA

Hafıza Sokağı’nda 15 Temmuz darbe girişimi de özel bir bölüm olarak yer aldı. 15 Temmuz gecesi öldürülen Ömer Halisdemir ve Erol Olçok fotoğraflarının yer aldığı “15 Temmuz Şehit ve Gazileri” bölümünde 15 Temmuz’un TSK içine sızmış 'FETÖ'cüler tarafından yapıldığı belirtilerek şöyle denildi: “Hükümet tarafından öngörülen ama önlenmeyen ve sonuçlarından yararlanılan bu girişimin, kontrollü bir darbe olduğu şüphesini güçlendiren yeni kanıtlar bir bir ortaya çıkıyor. Darbe girişimi sırasında sokaklara çıkarak darbecilere karşı koyan vatandaşlarımızdan 249 şehit verirken, 2196 insanımız da gazi oldu. 15 Temmuz şehit ve gazilerimiz için ve tüm gerçeklerin ortaya çıkarılması için Adalet İstiyoruz.”

ADALET KURULTAYI'NDA OHAL KOMİSYONU'NA ÇAĞRI 

Adalet Kurultayı'nda Nuriye Gülmen ve Semih Özakca için OHAL Komisyonu'na çağrı yapıldı. Milletvekilleri ve Kurultay katılımcılarının katıldığı açıklamada konuşan CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan şunları söyledi: "Biz yaşam hakkını, meşru hukuku savunuyoruz. Devlet insanları yaşatmak için vardır. Nuriye ve Semih KHK ile ihraç edilen yüzbinlerce kişiyi temsil ediyor. Onların ölümüne izin vermemek gerek. OHAL Komisyonu derhal bu iki insanın durumunu incelesin. Eğer hukuka uygun davranırsa o iki insanı işlerine iade edecektir. Komisyon'u adalete davet ediyoruz" Açıklamaya KHK ile ihraç edilen Veli Saçılık ve Cenk Yigiter de katıldı.

KURULTAY'IN ZİYARETÇİLERİ CANLI MANKENLER

Adalet Kurultayı'nda canlı mankenler büyük ilgi gördü.