Adana'da korona patladı yasak geldi

Vaka sayılarının arttığı Adana bayrama maske takma zorunluluğu ile girdi. Tabip Odası, "Yoğun bakım yatakları dolu, pandemi sürecinin en yüksek sayılarına ulaştık" diyerek kentteki son duruma dair bilgi verdi.  

Abone ol

Armağan Kabaklı

ADANA - Adana İl Pandemi Kurulu (Hıfsızsıhha Kurulu) olağanüstü toplanarak kentte maske takme zorunluluğu, takmayana ise 900 TL idari para cezası kararı aldı. Bayramın ilk gününe maske zorunluluğu ile giren Adana'da Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş, "Pandemi günlerinin en yüksek vaka sayısı seviyesindeyiz, Covid-19 için ayrılan tüm yoğun bakım yatakları şu an dolu" sözleriyle kentteki pandemi tablosunu ortaya koydu.

ADANA TABİP ODASI: COVİD-19 İÇİN AYRILAN YOĞUN BAKIMLAR DOLU

Adana Valiliği ve İl  Pandemi Kurulu kentteki zorunlu maske uygulamasını getiren vaka sayısı ve yayılım durumuna ilişkin henüz  açıklama yapmazken, Adana Tabip Odası'ndan ise bir değerlendirme geldi.

Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş, "Vaka sayılarını ve verileri bizimle paylaşmıyorlar ancak kentte Covid-19 için ayrılan yoğun bakım yatakları dolu. Ceyhan'da yatan bir hastayı buraya nakil edemiyoruz çünkü burada da yer yok" dedi.

Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş: Vaka sayılarını ve verileri bizimle paylaşmıyorlar ancak kentte Covid-19 için ayrılan yoğun bakım yatakları dolu...

'MART AYINDAN BU YANA PANDEMİNİN EN YÜKSEK SEVİYESİNE ULAŞTIK'

ATO Başkanı Dr. Menteş, "Şu an için Adana'da pandeminin başladığı günden bu yana en üst vaka sayılarına ulaştık. Yaz ayları olması itibariyle hastalara tanı konulup akciğer enfeksiyonu yoksa evlerine gönderiyorlar. Buna rağmen şehirdeki Covid-19 için ayrılan tüm yoğun bakımlar dolu" şeklinde konuştu.

'HASTANEYE GELENLER BİLE MASKESİZ GELİYOR'

Pandemi yönetiminin insanların keyfiyetine bırakılamayacağını, ancak pandemi yönetiminin, Sağlık Bakanlığı'nın ve mülki yöneticilerinin bilimsel değerlendirme ve kararları çerçevesinde yürütülebileceğini kaydeden Dr. Selahattin Menteş, "Vatandaşımız tatilini rahat yapsın deyip, sonrasında da birbirinizden uzak durun, maske takın aman ha diye yönetilmez. Tüm dünyada da böyle olmuştur. Biz ise vatandaşın gönül rızasına bıraktık. Hastaneye gelen kişiler bile maskesiz geliyor. Sağlık çalışanları ve hastane veriyor girişte maskeyi" dedi.

'350-400 CİVARI VAKA VAR'

Pandemiyle mücadeleye ilişkin verilerin Tabip Odası ile paylaşılmadığını hatırlatan Dr. Selahattin Menteş, "Kesin bilgiler olmadığı için yöneticileri zor durumda bırakacak bir şey söylemek istemiyoruz. Ama tüm bunlara nazaran Şehir Hastanesi'nde 260 tanı konulmuş yatan hasta var. Şu anda Covid-19 için ayrılan yataklar dolu ama kaç yatak ayrıldığını bile bizimle paylaşmıyorlar. Bize gelen bilgilere göre 350-400 civarı vakamız var ve ayrılan tüm yataklar ve yoğun bakım üniteleri de dolu. Bunlar sadece test sonucu pozitif çıkmış vakalar. Test güvenilirliği ile ilgili bir şey söylemek istemiyorum ama bir de her şeyi ile bulguları gösteren, akciğerinde enfeksiyonu olan veya ateşi yüksek ama testi pozitif çıkmamış vakar var. Bu hastaları saymıyoruz" şeklinde konuştu.

Maske zorunluluğu kararının mevcut tabloda olumlu bir tedbir olduğunu belirten Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş, Adanalıları da bayram süresince sosyal mesafeye dikkat etmeleri, maske takmaları, kalabalık alanlardan uzak durmaları konusunda da uyardı.

VALİLİK MASKE YASAĞINI DUYURMUŞTU

Adana Valiliği maske zorunluluğu kararına ilişkin yaptığı açıklamada, "Covid-19 salgınının görüldüğü andan itibaren, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda salgının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirilmiştir. Alınan karara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi gereğince 900 (Dokuz yüz) TL idari para cezası verilecek olup aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacaktır" ifadelerine yer vermişti.