Adana’da Yaşar Kemal Üniversitesi için kanun teklifi

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Adana’da sadece edebiyat ve sinema alanında uzmanlaşmış mezunlar yetiştirecek “Yaşar Kemal Edebiyat Üniversitesi”nin kurulması için Meclis Başkanlığına kanun teklifi verdi.

Abone ol

ANKARA - TBMM KİT Komisyonu ve CHP Grup Yönetim Kurulu Üyesi Adana Milletvekili Orhan Sümer, dört yıl önce hayata veda eden yazar Yaşar Kemal’in adının bir üniversiteye verilmesi için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.

Teklifinin gerekçesinde Yaşar Kemal’in hayatını ve edebiyata verdiği eserleri anlatan Sümer, "Kanun teklifimiz ile ülkemizde doğup, eserleriyle dünya edebiyatında yerini almış edebiyatımızın usta kalemi Yaşar Kemal’in adının verileceği ve sadece edebiyat ile sinema alanında uzmanlaşan bir üniversite kurulması amaçlanmıştır. Üniversitenin Adana’ya kurulması, usta yazarın adının ölümsüzleşmesine katkı sağlayacak ve Adana’ya yeni bir ufuk ve canlılık sağlayacaktır. Böylelikle, üniversitede eğitim-öğrenim gören öğrencilerin de onun engin birikimini sonraki kuşaklara aktarması amaçlanmıştır" dedi.

Sümer’in kanun teklifiyle Adana’da Yaşar Kemal Edebiyat Üniversitesi ve bu üniversiteye bağlı olarak, Antropoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Halkbilimi, Felsefe, Bilim Tarihi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Felsefe, Sosyoloji ve Psikoloji bölümleri ile İletişim Fakültesi’ne bağlı olarak Radyo Televizyon ve Sinema ile Gazetecilik bölümleri ve Sosyal Bilimler Enstitüsü kurulması öngörülüyor.

Meclis’te şubat ayı sonunda AK Parti’nin getirdiği teklifle Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin adı Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi olarak değiştirilmişti. (DUVAR)