Adıyaman Gölbaşı’nda köylüler gübre tesisi istemiyor

Adıyaman Gölbaşı Çelik köylüleri yerleşim alanı ve tarım arazilerinin tam ortasına yapılacak organik gübre tesisine karşı mücadele başlattı. Valiliğin tesis için ‘ÇED gerekli değildir’ raporuna Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü itiraz etti. Köylülerin itirazı ve ‘Ruhsat yoktur’ kararına rağmen şirket çalışmalara başladı.

Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

ADIYAMAN - Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesine bağlı Çelik Köyü’nde ECN Tarım ve Madencilik Nakliyat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından leonardit toprak düzenleyicisi (organik gübre) üretim tesisi kurulmak isteniyor. Adıyaman Valiliği tarafından verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ raporuna Çelik köylüleri itiraz etti, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne durumu anlatan bir dilekçe yazdı. Köylüleri haklı bulan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Valiliğin ‘ÇED gerekli değildir’ kararını; hukuk ve insan sağlığına aykırı buldu. Köylüler, ÇED süreci başlamış olmasına ve ‘ruhsat yoktur’ kararına rağmen şirketin çalışmaya başladığını söyledi.

‘EVLERİMİZE 200 METRE MESAFEDE’

Köylülerden Seydi Doğan, kimseye sormadan böyle bir tesisin açılmaya çalışıldığını belirterek “Tam tarım arazilerinin ortasına yapılıyor. Bu bölgede hayvancılık, arıcılık, tarım her şey yapılıyor. Üzümlerimizi açıkta bırakıyoruz. Tesis evlerimize 200 metre mesafede. Biz tesise karşı değiliz; evlerimizin, tarım alanlarımızın, hayvanlarımızın olduğu yere yapılmasına karşıyız. Bunun için de hukuki mücadelemizi başlattık” dedi.

Gölbaşı sakinleri, evleri, hayvanları ve tarlalarının yanı başında gübre tesisi kurulmasına karşı çıkıyor.

‘KOKUDAN EVDE OTURAMIYORDUK’

Birkaç sene önce de aynı tesisten kurulduğunu, köylülerin o dönem defalarca itiraz ettiğini, eylem yaptığını; bir süre sonra da tesisin kapatıldığını söyleyen Doğan, o dönemden tesisin verdiği zararları bildiklerini, yine aynı kötü koku, toz bulutu ve hava kirliliğini yaşamak istemediklerini vurguladı.

‘AYNI TESİS, AYNI İŞLEM’

Köylülerden Selçuk Kaya da gibi tesise değil yapıldığı yere karşı olduklarını ifade etti. Kaymakam ve diğer yetkililerle görüşme yaptıklarını, “eskiden yaşanan sorunların şimdi yaşanmayacağı” sözünü aldıklarını belirten Kaya, şunları söyledi:

“Geçmişte aynı tesisten yaptılar. Kokudan evimizde oturamıyorduk. Kalkması için de çok mücadele verdik. Sonra şirketi FETÖ’den kapattılar. Şimdi aynı tesisten bir daha açılacak. ‘Aynı sorunlar olmayacak’ diyorlar ama tesis aynı tesis, işlem aynı işlem. Nasıl olmayacak bilmiyorum. Biz yerleşim alanında istemiyoruz. Yerleşim alanı, tarımın, hayvanın olduğu yere böyle bir tesis yapılamaz. Bu kömürler ufaltılıyor. Her yer toz içinde kalıyor. İnsan, hayvan, ağaçlar, böcekler her şey etkilenecek. Biz yaşadığımız yerde böyle bir tesis istemiyoruz.”