Adıyaman hem depremle hem de bakanlıkla mücadele ediyor

6 Şubat depremlerinde büyük yıkıma uğrayan Adıyaman'da kışa hazırlık zor şartlarda sürüyor. Zira belediye personel alımı için bakanlıktan onay alamıyor.

Abone ol

ADIYAMAN - Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde büyük yıkıma uğrayan Adıyaman’da depremin üzerinden yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen yaralar sarılamıyor.

Adıyaman’da resmi rakamlara göre 8 bin 387 kişi öldü, 30 binden fazla bina da yerle bir oldu. 80 bine yakın binanın kullanılmaz hale geldiği Adıyaman'da merkezde 55 bin olmak üzere 72 bin kişi halen konteynerde kalıyor.

Daha önceki kış deneyimlerinden ders alarak, bu kış için hazırlık yapmak isteyen depremzedeler, hükümet ve yerel yönetimlerden destek bekliyor.

Depremzedelerin en çok talepte bulunduğu kurum ise 20 yıl sonra AK Parti’den CHP'ye geçen Adıyaman Belediyesi. Günlük yüzlerce talep ve başvurunun yapıldığı belediyeden taleplerin yüzde 90’ı işle ilgili.

Adıyaman Belediyesi, deprem sonrasında sahadaki mücadele gücünü artırmak için personel alımı yapma talebinde bulunmasına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan onay alamıyor.

Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, konuyla ilgili mevcut mevzuatın deprem koşullarını dikkate almadığına dikkat çekti.

Tutdere, bakanlığın izin şartlarını şu sözlerle dile getirdi: “Belediyelerin yeni personel alabilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onayı gerekiyor. Ancak bu onay, personel giderlerinin belediyenin bütçesinin yüzde 40’ını aşmaması şartına bağlı. Adıyaman Belediyesi bu sınırın üzerinde olduğu için personel alımı yapamıyor. Fakat burada göz ardı edilemez bir durum var; biz depremle savaşan bir belediyeyiz. Mevcut şartlarda, depremsiz bir dönem için hazırlanmış mevzuata göre hareket etmek zorunda kalıyoruz. Bu durum, sahada depremle mücadelede ciddi yetersizliklere yol açıyor.”

Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere

'SGK BORCU 2030'A KADAR ERTELENMİŞTİ AMA SGK BİZDEN TAHSİL ETTİ'

Deprem sürecinin olağanüstü bir durum olduğunun altını çizen Tutdere, belediyelerin bu koşullarda desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Tutdere, “Deprem bölgesi olduğumuz için ekstra personel alımı konusunda bakanlığın izin vermesi gerekiyor. Bu konuda bakanlıkla yazışmalarımızı tamamladık ve destek bekliyoruz. Sahadaki eksikliklerin giderilmesi için personel alımına acilen ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

Belediyelerin borçlarının Türkiye gündeminde sıkça konuşulduğunu hatırlatan Tutdere, Adıyaman Belediyesi’nin borçlarının 2030’a kadar ertelenmiş olmasına rağmen SGK’nin İller Bankası aracılığıyla borç kesintisi yaptığını belirterek şunları anlattı: “Adıyaman Belediyesi olarak SGK’ye borcumuz var ve bu borç normal şartlarda mücbir sebepten dolayı Aralık 2030’a kadar ertelenmişti. Bizim borçlarımızın büyük bir kısmı geçmiş dönemlerden devredilmiş olmasına rağmen, ödeme sorumluluğumuzu yerine getirmek için çalışıyoruz ancak SGK, geçtiğimiz ay İller Bankası’na yazı göndererek, borcumuzun belediye kaynağından tahsil edilmesini sağladı ve biz de geçen ay SGK’ye 4,5 milyon TL ödeme yaptık. Biz kesilen 4.5 milyon TL’nin iadesi için resmi talepte bulunduk. İnşallah talebimiz doğrultusunda bu para iade edilir.”

ADIYAMAN’DA KONTEYNIR KENTLER KIŞA TAM OLARAK HAZIR DEĞİL

Tutdere, yaklaşan kış öncesi konteyner kentlerdeki duruma ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Tutdere, 55 binden fazla kişinin hala konteynerlerde yaşadığına dikkat çekerek, mevcut hazırlıkların yetersiz olduğunu ancak imkanlar dahilinde en iyi koşulları sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.

Tutdere, konteynerlerin geçici barınma alanları olduğuna vurgu yaparak şu açıklamayı yaptı: “Adıyaman şehir merkezinde şu an 55 binden fazla vatandaşımız konteynerlerde yaşıyor. Şehir ve belediye olarak kış hazırlıkları yapıyoruz ancak ne kadar çalışırsak çalışalım konteyner kentlerde kışı geçirmek oldukça zor. Hem yaşam koşulları hem de iklim şartları açısından vatandaşlarımız ciddi zorluklarla karşı karşıya. Konteyner kentlerin tamamen kışa hazır olduğunu söylemek yanıltıcı olur. Yine de tüm imkanlar çerçevesinde hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.”

Konteyner kentlerin AFAD’a bağlı olduğunu hatırlatan Tutdere, süreci hızlandırmak için ilgili kurumlarla dayanışma içinde olduklarını belirterek, “AFAD, Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Emlak Konut ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bu konuda üzerimize düşen her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Halkımızın kışı rahat geçirebilmesi için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Ancak konteyner geçici bir barınma alanıdır; yazın sıcakta, kışın ise soğukta yaşamayı zorlaştırıyor. Temennimiz, kalıcı konutların bir an önce tamamlanması ve vatandaşlarımızın evlerine dönmesidir” dedi.