Adıyaman’da depremzede çocuklar için Ceylan Önkol Oyun Alanı kuruldu

Depremin etkilediği kentlerden biri olan Adıyaman’da çadır kentte kurulan oyun alanına Diyarbakır’da 12 yaşında patlama sonucu hayatını kaybeden Ceylan Önkol'un ismi verildi.

Abone ol

Şirin Bayık

ADIYAMAN - Maraş merkezli depremlerden en çok etkilenen kentlerden Adıyaman’da TMMOB, KESK, SES, HDP, DTP, Bölge Baroları, Diyarbakır Çocuk Hakları Odaklı Kriz Yönetim Ağı ve birçok derneğin desteğiyle bir çadır kent kuruldu. Depremzedelerin barınma, gıda, battaniye, elektrik, banyo gibi ihtiyaçları, gönüllülerin çalışmaları ile giderilmeye çalışılıyor.

Birçok farklı ilden gelen gönüllüler depremzede çocuklara kendi imkanlarıyla oyun alanı kurdu. Kurulan oyun alanına ise 2009’da Diyarbakır’da çocuk yaşta patlama sonucu hayatını kaybeden Ceylan Önkol'un ismi verildi. Adıyaman’ın üst bölgelerinde kurulan çadır kentte, çocukların bir tarafında çadırlar diğer tarafta da enkaza dönmüş şehir yer alıyor.

‘OYUN ALANI SIFIRDAN İNŞA EDİLDİ’

Depremden en çok etkilenen kesimin çocuklar olduğunu belirten HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, “Gençlik meclisimiz çocuklar için kendi imkanlarıyla bir çocuk oyun alanı hazırladı. Sıfırdan inşa ettiler. Bu oyun alanına yine çocuk yaşta katledilen Ceylan Önkol’un adını verdik. Ceylan Önkol çocuk alanı için şunu söyleyebiliriz: Film-çizgi film gösterimi yapılıyor. Çocukların oyun oynadığı, salıncakta sallanabildiği, enerjilerini atabildiği, boyama yapabildiği bir alan olarak kullanılıyor. Burası daha da geliştirilecek. Gönüllüler ve gençlik meclisi bir yandan çadır kurmaya devam ederken, bir yandan buradaki yaşamı idame etmeye çalışıyor, bir yandan da çocuklarla ilgilenmeye çalışılıyor. Çalışmalar oyun alanı ile sınırlı değil, bir kütüphane oluşturuldu, yine desteklerden gelen masal ve hikayeler kütüphaneye yerleştirilecek” dedi.

‘ÇADIR KENTTE GÜN GEÇTİKÇE AİLE SAYISI ARTIYOR’

Dersim Dağ, “Çadır kentimiz gönüllüler tarafından kuruldu ve halkın kullanması için açıldı. Yaklaşık 25 aile kalıyor burada. Bazen bir çadırda birkaç aile kalabiliyor. Bir çadırlarda 4-5 kişilik aile kalabiliyor diyebiliriz. Her gün yeni çadırlar ekleniyor. Hazır çadır yok. Destekçilerin yardımlarının buraya gelmesi engellendi. Bazı çadırlara AFAD tarafından el konuldu. O yüzden gönüllüler kendi imkanlarıyla çadır oluşturmaya çalışıyor. Şuan burayı duyup da gelmek isteyen çok aile var. Arayıp yer varsa gelelim diyenler var. Kendi imkanlarıyla çadır kurmuş ama gıda, battaniye, giysi gibi ihtiyaçları için buraya gelip ihtiyaçlarını temin etmek isteyen aileler var. Gün geçtikçe sayı artıyor, görünen o ki ilerde çok daha fazla aile gelip yerleşecek bu çadır kente” şeklinde konuştu.

‘4-5 ŞEHİR TAMAMEN YAŞANILMAZ HALDE’

"10 şehri etkileyen ama 4-5 şehri tamamen yaşanılamaz bir hale getiren bir depremle karşı karşıya kaldık” diyen Dağ, Adıyaman’da evinde kalabilecek kimsenin olmadığını söyledi. Adıyaman’ın baştan başa yeniden inşa edilmesi gereken bir kent haline geldiğini söyleyen Dağ, buradaki çalışmalarının devam edeceğini vurguladı. Gönüllülerin çabalarına dikkat çeken Dağ, her çadırın sıfırdan yapıldığını söyledi.