'Adıyaman'ın her şeyi tütündür, o da holdinglere peşkeş çekiliyor'

Adıyaman'ın tütün üreticileri, depremden sonra holdinglerin verdiği zarardan yakınıyor. Tütün çiftçileri, artan maliyetler sebebiyle devletten yardım ve destek bekliyor.

Metin Yoksu

ADIYAMAN - Adıyaman'da 6 Şubat depremleri tütün üreticilerine de zarar verdi. Kentte sayıları 5 bini bulan tütün üreticilerine depremden sonra tütün holdingleri de zarar veriyor.

Kent ekonomisinde en az 50 bin kişinin geçimini sağladığı tütün sektöründe, depremin ardından ilk hasat yapılıyor. Üreticiler "Adıyaman'ın her şeyi tütündür. Tütün de holdinglere peşkeş çekiliyor" diyerek yakınıyor.

Maliyetlerin hem bu sene hem de sonraki sene işleri zora soktuğunu belirten çiftçiler, son yıllarda tütün üretimini sadece yaşlıların yaptığını, gençlerin büyükşehirlere ve yurtdışına göç ettiğini söylüyor. "Holdinglere ırgat olmak istemediklerini" söyleyen Adıyamanlılar, mazot, gübre ve işçilik maliyetleri nedeniyle zor durumda olduğunu belirtiyor.

Tütünün yasal zorluğuna ayrıca dikkat çeken üretici, yetki belgesi almadan ve bildirimde bulunmadan ticaret yapmasının yasaklandığını hatırlatıyor ve "Devlet Malatya'nın kayısısına karışıyor mu? Amasya'nın elmasına karışılıyor mu? Her yerde satılıyor. Biz de vergimizi ödüyoruz. Neden bu şekilde?" diyor.

DEM Parti heyetinin görüşmeleri bölgede nasıl karşılandı? Khal Gağan ritüeli: Dersimliler yeni yılda barış ve huzur diledi Bahçesaray'a kayyım atandı: Kadir Cesur ilçeden aktardı 2 bin 700 yıldır dönüyor: 40 değirmenden 1'i çalışıyor Munzur’da tenbûr atölyesi: Dünyanın dört bir yanından katılımcı geldi Büyükşehirden Küçükkumla'ya: Artık sadece yazlık değil