Adıyamanlı camiden su topluyor!
Adıyaman'da son 1 aydır uzun saatleri bulan su kesintisi Adıyaman milletvekili Behçet Yıldırım'ı isyan ettirdi: Düne kadar 'demokrasi nöbeti' tutan Adıyamanlılar susuzluktan kavruluyor. Millet su nöbeti tutuyor, camilerden su topluyorlar.
Hülya Karabağlı hkarabagli@gazeteduvar.com.tr
ANKARA - HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım, düne kadar 'demokrasi nöbeti' tutan Adıyaman’ın susuzluktan kavrulduğunu söyledi. Yıldırım, yurttaşların camilerden su topladığını ve su nöbeti tutuklarını anlattı. Devlet ve hükümet yetkililerini konuya duyarsız kalmakla eleştiren Yıldırım, Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın geçen hafta yaptığı ziyarete gönderme yaparak, “İsmail Kahraman Adıyaman'a iki günlük bir ziyarete gelmişti . Kendisini kentten uğurlayan devlet protokolü vardı, kimse Adıyaman'ın susuzluktan kavrulduğunu söylememişti” dedi.
'DEMOKRASİ NÖBETİNDEN SU NÖBETİNE'
HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım, ağustos ayını bol siyaset içerikle geçiren TBMM’de kentinin susuzluk sorununu duyurma çabasıyla kendine bir yer bulmaya çalıştı. Genel Kurul’da TBMM Başkanı İsmail Karaman’ın Adıyaman ziyaretinin perde arkasını anlatan Yıldırım, 18 Ağustos da Orman ve Su işleri bakanına soru önergesi de verdi.
Behçet Yıldırım’ın Genel Kurul’da dün yaptığı konuşma şöyle:
"Ben de bu Meclis kürsüsünden bunu dile getirmek zorundayım çünkü halkımız gerçekten bu konuda çok muzdarip, her gün onlarca telefon alıyoruz. Adıyaman resmen susuzluktan kavruluyor.
Adıyaman'ın dört tarafı sularla çevrili. Geçenlerde sulu tarımdan bahsetmiştik ama şimdi bırakın sulu tarımı, içecek su bile bulunmuyor, susuz topraktan, susuz tarımdan bahsediliyor. Bugün ne yazık ki Adıyaman'da susuz insandan bahsedeceğim. Bir aydan fazla bir süredir Adıyaman'da sürekli ve çok uzun saatleri bulan su kesintileri oluyor, halk içecek su bulamayacak duruma geldi.
Buradan yetkilileri uyarıyorum, Adıyaman'ın fahri hemşehrisi olduğunu söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu'na özellikle sesleniyorum: Bak, hemşehrilerin 45 derece sıcaklıkta susuzluktan kavruluyor. Düne kadar, geçen hafta ve geçen ay, her zaman demokrasi nöbeti tutan Adıyamanlılar bugün maalesef su nöbeti tutuyorlar. Su toplamak için… Camilerden su topluyorlar, yetmiyormuş gibi, şehre dönüşümlü su vermeyi bile beceremeyen bir belediye anlayışımız var.
'BİZİ GÖRMEZLİKTEN GELEN BİR BASIN VAR'
Yine buradan bir hekim olarak uyarıyorum: Su kesintileri kısa sürede çözülemezse Adıyaman'da çok ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşacağız. İnsanlar 'Evimiz, çevremiz kokuyor, çocuklarımız hastalanıyor' diyorlar. Bizde de doğru dürüst basın olmadığı için, maalesef bu kürsüde yasa yerine Adıyaman'ın sorunlarını dile getirmek zorunda kaldım. Basında yeterince kendimizi ifade edemiyoruz ve bizi görmezlikten gelen bir basın var."
EROĞLU’NA ‘MAĞDURİYETTEN HABERDAR MISIN’ SORULARI
HDP’li Yıldırım’ın Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle 18 Ağustosta verdiği soru önergesi ise şöyle:
Üç tarafı akarsu ve göllerle çevrili, yanı başında Atatürk barajı, Çat barajı, dereleri, çayları ve yüzlerce kaynağı bulunan Adıyaman’da 1 aydan fazla bir süredir günde 12 saati bulan su kesintileri yaşanmaktadır. Yeni kaynakların bulunmaması, yeni projelerin üretilmemesi su probleminin büyümesine neden olmuştur. Kentin bütün dinamikleri harekete geçirilmediği için ve su eksildiği zaman alternatif kaynakların kullanılmaması Adıyaman halkını oldukça mağdur etmiştir. Su sorunu yaşayan birçok kentte arıtma tesislerinde arıtılan su, içme suyu olarak şebekeye aktarılmaktadır. Ama Adıyaman’da ne Atatürk Barajı, ne Çat Barajı, ne de diğer kaynaklardan içme suyu temini konusunda hiçbir çalışma yapılmamaktadır.
- Adıyaman’da su sorunundan dolayı halkın yaşadığı mağduriyetten haberdar mısınız?
- Adıyaman’daki su sorunun giderilmesine ilişkin çalışmalarınız var mıdır?
- Su potansiyeli yüksek olan Adıyaman’da su sorununun son bulması adına neden hala yeni projeler hayata geçirilmemektedir?
- Bulam beldesindeki kaynaktan Adıyaman kent merkezine su getirmek amacıyla çalışmalar yapılmış olmasına rağmen neden Adıyaman kent merkezinde içme suyu sıkıntısı halen yaşanmaktadır?
- Halkı su sorunu konusunda sürekli farklı bahanelerle oyalayan Adıyaman Belediyesi’ne yönelik bir inceleme başlatılacak mıdır?
- Adıyaman kent merkezinde belli mahallelerde bazı aralıklarla su kesintisi olurken, günlerce suların akmadığı mahalleler neye göre belirlenmektedir?
- Havşeri suyu projesiyle Adıyaman kent merkezinin içme suyunun karşılanmayacağı bilinmesine rağmen, Bulam beldesindeki kaynak suyu Adıyaman kent merkezine çekilerek Bulam’da yaşayan halk neden mağdur edilmiştir ve neden böyle bir projeye gidilmiştir?
- Adıyaman’da kaç tane HES var? Rant kaynağı olan bu HES’ler yerine Adıyaman’ın su ihtiyacını karşılayabilecek 1 tek barajın olmayışını neyle açıklıyorsunuz?
- Kendinizi fahri Adıyamanlı olarak gördüğünüz bu kentin susuzluk sorununa ivedi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?