Adıyamanlı öğrenciler YKS'ye çadırda hazırlanıyor

Depremden etkilenen Adıyamanlı öğrenciler YKS için hazırlanıyor. Adıyaman Eğitim Sen Şubesi Başkanı Abdullah Demir, eğitim başta olmak üzere Adıyaman'da çok sayıda sorun olduğunu söyledi.

Abone ol

Evrim Deniz

DİYARBAKIR - Adıyaman'da depremden etkilenen gençler 17-18 Haziran'da Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girecek. Adıyaman Eğitim Sen Şubesi Başkanı Abdullah Demir, kentte deprem nedeniyle birçok sorunun yaşandığına dikkat çekti. "Genel olarak vatandaşların hemen hemen hiçbir derdine çare olunmadı" diyen Demir, "Şehirde halen büyük sıkıntılar yaşanmakta. Başta eğitim, barınma, su, temizlik, hava kirliliği ve işsizlik gibi onlarca problem var" diyerek sorunlara dikkat çekti.

Sınava hazırlanan gençlerin çadır kentte yaşadığını belirten Demir, "Ders çalışacak ortam ve motivasyon yok. Böyle bir ortamda sınava girecek çocukların halini tahmin etmek çok zor olmamalı" dedi.

'DEPREMZEDELER İLE DİĞER ÖĞRENCİLERE AYNI SORULAR SORULACAK'

Adıyaman'da depremden etkilenen öğrencilerin yaklaşık 4 aydır sağlıklı eğitim alamadığını vurgulayan Demir, "4 aydır doğru dürüst okul yüzü görmemiş öğrencilerimizin yaşayacakları dezavantajı her fırsatta dile getirdik ama çözüm noktasında bir arpa boyu yol alamadık. Maalesef işin başında bulunan yetkililer hiçbir zaman empati yapıp bir arayış içinde olmadılar. Adıyaman'da depremden bu yana sağlıklı bir eğitim yapılmadı. Bu çocukların ruh hali nedir diye sorulmadı. Ama birkaç gün sonra dezavantajlı durumda olan çocuklarımız diğer illerdeki arkadaşlarıyla aynı sorularla muhatap olacaklar" diye konuştu.

'ÖĞRENCİLER DEPREMDEN ETKİLENEN 4-5 KATLI BİNALARDA SINAVA GİRECEK'

Depremden etkilenen bazı öğrencilerin Adıyaman'da bazılarının ise şehir dışında sınava gireceğini dile getiren Demir, şunları söyledi: "Okulların bir kısmı tamir edilerek eğitim öğretim tekrar başladı. Okul onarımları üstünkörü yapıldı. En önemlisi bu travmayı yaşayan çocuklar 4-5 katlı binalarda sınava girecek. Bu bile başlı başına büyük bir problem. Başka ilerde sınava girecek öğrenciler için de başka problemler yaşanacak. Valiliğe başvuru yapacak, kendi imkanları ile sınav yerine gidecek. Sonrasında ise valilik yol ücretlerini kendilerine geri ödeyecek."

'ORTADA BÜYÜK BİR EŞİTSİZLİK VAR'

Demir, bir bütün olarak bakıldığında bu sorunların hem öğrenciler hem de veliler için büyük bir sıkıntı oluşturacağını söyledi. Depremzede gençlerin 'dezavantajlı grup' olarak değerlendirilmesini isteyen Demir, "Bu çocuklarımız için başka bir yol, formül bulunabilirdi. Eşit koşulların oluşturulması için hiçbir mücadele verilmedi. Ortada büyük bir eşitsizlik var. Bizler Eğitim-Sen olarak her platformda eleştirilerimizi ve önerilerimizi dile getirdik ve getirmeye de devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.