Adrese teslim ilana Eğitim Sen tepkisi: Takipçisiyiz

EÜ'de akademik kadro için verilen 'kişiye özel ilana' Eğitim Sen tepki gösterdi: "Davanın takipçisiyiz."

Abone ol

İZMİR - Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne tahsis edilen profesörlük kadrosu için belirlenmiş olan ilan şartlarının rektörlük tarafından değiştirilmesi üzerine Eğitim Sen 3 No’lu Şube Yürütme Kurulu yazılı bir açıklama yaptı.

Ege Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü’nde açılan profesörlük kadrosu için bölümün öncelikli ihtiyacı dışında, rektörlük tarafından ilanın değiştirilmesine tepki gösterilen açıklamada, "Bu ve bunun gibi üniversitelerde kadrolaşmanın, liyakatın hiçe sayılarak atama yapmanın, torpil ve adam kayırmanın karşısında üzerimize düşen tüm hukuki sorumluğu yerine getireceğiz. Kampüslerimizi siyasi iradenin ve onların atanmış rektörlerinin insafına terk etmeyecek, insan toplum ve doğa yararına üniversite hayallerimiz gerçekleşene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" denildi.

'AKADEMİDE KADROLAŞMANIN APAÇIK GÖSTERGESİ'

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Cumhurbaşkanı tarafından atanan rektörler tüm güçlerini arzuladıkları gibi kullandıkları siyasi iktidarın üniversiteleri dize getirmek için kullandığı en temel araç oldu. Ancak hiçbir dönemde üniversiteler, bugünkü durumuna düşürülmedi! Üniversitelerin kurumsal özerkliği, bilimsel bilgi üretiminin, hakikat arayışının, akademik özgürlüklerin, düşünce ve ifade özgürlüğünün devletten ve sermayeden gelecek müdahaleler karşısında korunmasını ifade etmektedir. Bugün Türkiye üniversitelerinde üniversiteden, akademiden, eleştirel ve özgür düşünceden bahsetmek neredeyse imkânsız hale gelmiştir!

İzmir üniversitelerinde de bu durum üniversitelerin yönetilme biçimine ve en azından basında yer alan haberlere bakıldığında farklılık arz etmemektedir. İzmir yerelinde akademide kadro atamalarına ilişkin çarpıcı örneklerle karşılaşıyoruz. Bugünlerde yaşadığımız bir olay akademide yürüyen kadrolaşmanın apaçık göstergesidir."

'BELLİ BİR İSMİ İŞARET EDER BİR HALDE İLANA ÇIKILDI'

"Ege Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü’nün akademisyenleri bölüm ihtiyaçları doğrultusunda ve bölüm olarak karar vererek profesör kadrosu isteminde bulunmuşlardır. Ancak kadro isteminde bulundukları ve bölümde varolan derslerin verilmesinin şartı gereği, 'bilim felsefesi ve dil felsefesi alanında çalışma yapmış olmak' koşulu, kendi bilgileri dışında 'felsefe alanında doçent olmak, din felsefesi ve postmodernizm alanında çalışmış olmak' biçiminde, bir araya gelmesi zor ölçütlere değiştirilmiş, adeta belli bir ismi işaret eder bir halde ilana çıkılmıştır. Rektörlük tarafından değiştirilen bu ilanın kime yönelik çıktığını Ege Üniversitesi Kampüsü’nde de herkes konuşmaktadır. Bölümdeki akademisyenler yaşanan bu durum üzerine resmi yollar üzerinden girişimde bulunmuş ama çabaları boşa çıkmıştır. İlanın yeniden düzenlenmesine yönelik Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlığı veya Rektörlüğü hiçbir adım atmamıştır. Bunun üzerine bölüm başkanı sayın Doç.Dr. Mehmet Kuyurtar İzmir 6. İdare Mahkemesi’ne giderek dava açmıştır. Biz de Eğitim Sen olarak bu davanın takipçisi olacağız." (DUVAR)

Kişiye özel ilan, Ege Üniversitesi'ni karıştırdı

Kişiye özel ilanda son nokta: Hukuk veya işletme mezunu fitness antrenörü aranıyor